Bara statliga nålpengar för utbyggt bredband i hela landet
Nålpengar till utbyggt bredband
Sverige har tyvärr halkat efter i bredbandsutvecklingen under de senaste åren. Statliga Post- och Telestyrelsen, PTS, föreslår därför i en rapport till regeringen en rad åtgärder för hur vi ska kunna "återta en tätposition som IT-nation" och uppnå riksdagens mål om bredband för alla. Bland annat mot den bakgrunden konstaterar PTS att det är "orimligt att anta att enbart kommersiella krafter är tillräckliga för att målet med bredband åt alla skall kunna uppnås senast 2010".
Därför föreslår PTS blygsamma dryga 500 miljoner kronor i statligt stöd för vidare utbyggnad av bredbandsnätet.Hittills har den Reinfeldtska högeralliansregeringen anslagit utmanande ynka två miljoner kronor för att landets länsstyrelser skall "verka för" ökad samförläggning av nya elkablar med kompletterande optisk fiber för bredband (höghastighets-internet).I ett pressmeddelande den 22 februari 2007 konstaterade infrastrukturminister Åsa Torstensson, c, att"en väl utbyggd IT-infrastruktur med hög överföringskapacitet är en förutsättning för företagsamhet och fungerande vardag i alla delar av landet".
Det är lätt att hålla med, men en symbolisk summa på två miljoner kronor gör knappast någon nytta. Det är nålpengar och närmast ett hån att ta till så stora ord och erbjuda så lite i konkreta insatser för att förverkliga tanken på bredband åt alla i alla delar av landet.
För att ta vara på århundradets bredbandschans krävs att regeringen och infrastrukturminister Åsa Torstensson lyssnar på den ansvariga myndigheten PTS och snabbt avsätter tillräckliga resurser i stället för den provocerande låga summa som nu har anslagits.Bredband åt alla är och förblir en bra samlande devis för den som vill att hela Sverige ska leva och inte bara högtrycksregioner och universitetsorter.
Men i Reinfeldts, Littorins och Borgs Sverige är det väl kanske mera önskvärt att arbetslösa tar lågavlönade tjänstehjonsjobb i hemmen (via pigavdrag) eller jobbflyttar till Irland än att de ges chansen till utveckling hemmavid med hjälp av ny teknik.
Med höghastighetsinternet via bredband erbjuds goda möjligheter att distansstudera vid universitet och högskolor, etablera nya småföretag, få tillgång till avancerad telemedicin eller sköta kvalificerad och smart upplagd marknadsföring av nya och växande besöksnäringsföretag, också på orter fjärran från Stockholm och andra storstadsområden.
Betänk också hur mycket av gruvjobben på LKAB i Malmfälten som redan sköts med hjälp av joysticks och datorer. Och ännu mer kommer det att bli, där som på andra håll inom stål- och skogsindustrin och annan basindustri.Så jacka upp tempot i bredbandsutbyggnaden om vi ska kunna hålla jämn takt med de främsta i världen.
Robert Björkenwall, frilansjournalist, f d mångårig presschef i Seko, tidigare sakkunnig i regeringskansliet, aktiv i bredbandsdebatten sedan slutet av 1990-talet