Tuesday, November 08, 2011

Inte mycket till självkritik på PK om Juholtdrevet i media

(Publicerad i bl a Arbetarbladet 10 nov. 2011 m fl)

Publicistklubben-debatten måndagen den 7 november 2011 om Juholt-drevet gav väl en del intressanta inblickar i en bitvis rätt solkig journalistik. Dock var PK-debatten ingalunda så självkritisk som nog åtminstone somliga kanske förväntat sig. I panelen ingående Aftonbladets Lena Mellin - varför tordes inte ansvarig utgivare Jan Helin ställa upp? - och Dagens nyheters politikansvarige Maria Crofts var inte särskilt självkritiska. Båda - och särskilt Aftonbladet (drog igång Juholt-drevet 7 okt) - har uppenbarligen svårt att medge några större fel alls i sin drevrapportering om Juholt. Däremot höll Ulf Kristoffersson på TV4 och Fredrik Furtenbach från radio-ekot en klart bättre och mera självkritiskt prövande ton. De båda tyckte tveklöst att mediedrevet visserligen hade en publicerbar grundstory men att det som hehlhet blev för onyanserat och gick för långt. Daniel Suhonen, från Tiden, gjorde i stort också väl ifrån sig på sin kant och drev på den kritiska och självkritiska sidan av drevdebatten.

Bra inlägg också av ex-Pressombudsmannen Yrsa Stenius "ute från PK-golvet". Hon hade rätt mycket kritiskt att säga om Aftonbladets alldeles för vidlyftiga och proportionslösa publicitet i Juholt-drevet. Riksdagsförvaltningens oklara regelverk och deras något motsägelsefulla tolkningar av boersättningarna för riksdagsledamöter när journalisterna frågade var också uppe i PK-diskussionen,liksom de ibland rätt magra, skvallriga och inte sällan fåtaliga källor journalisterna hade för sin publicitet om Juholt-drevet kom också upp. Och hur vissa medier valde att publicera, trots att källorna var få (som t ex Kristersson och Furtenbach självkritiskt konstaterade). Källor som dessa två sansade reportrar ansåg ibland inte ens var möjliga att verifiera och få bekräftade av andra källor. Och då borde de rimligen inte heller publiceras. Åtminstone innan de kunde bekräftas av ytterligare andra källor.

Uppenbart var inte så få av dessa källor som såg och tog chansen att - av lika olika skäl - göra vad de kunde för att elda på drevet och om möjligt få Juholt avsatt. En viss besvikelse fanns – konstaterades även i PK-panelen - uppenbarligen på sina håll över att vissa medier inte lyckades fälla denna “artontaggare” när drevjournalistikveckan var över. Däremot lyckades drevet i den meningen att socialdemokraternas och Håkan Juholts förtroendesiffror nu ligger på rekordlåga nivåer. Om det sedan också fortsätter att vara så det närmaste halvåret återstår däremot att se.

Sammanfattningsvis ändå en välbesökt,intressant men tyvärr alltför lite självkritisk debatt bland några tongivande politiska reportrar och kommentatorer kring en oktobervecka som nästan bara handlade om S-ledaren Håkan Juholt. Skulle dock inte förvåna om det här i framtiden blir föremål för rätt många analyser och diskussioner i journalistutbildningen på Journalisthögskolan och andra utbildningsinstitutioner. Ty av det så kallade Juholt-drevet finns onekligen många lärdomar att dra och förhoppningsvis även att lära av för morgondagens journalister.

Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com
http://rbjorkenwall.blogspot.com

Läs också Kjell Rautios blogg: http://212.247.9.120/loblog/?author=17

0 Comments:

Post a Comment

<< Home