Tuesday, September 06, 2011

Nordisk och tysk socialdemokrati seglar i lite medvind nu

Nordisk och tysk socialdemokrati seglar just nu i lite av en medvindsvåg

Nordisk och tysk socialdemokrati seglar just nu i lite medvind igen efter ett antal tunga år. I Norge och Danmark är det val i mitten av september månad. I Norge fick ledande regeringspartiet, Arbeiderpartiet (AP), ökat stöd efter den rasistiska extremisten Breiviks massaker på partiets ungdomsförbunds läger på Utöya.

Sannolikheten är stor för att APs ledare, statsminister Jens Stoltenberg – skötte sitt ledarskap förtroendeingivande bra efter Utöya – förstärker sin ställning ytterligare i kommun- och regionvalet om en styv vecka. Chansen att Socialdemokratiet i Danmark också kan ta över makten efter tio år av borgerligt styre efter nu instundande (riksdags-) folketingsval, om valresultatet bekräftar vad opinionssiffrorna just nu utlovar. I så fall blir S-ledaren Helle Thorning-Schmidt ny statsminister i Danmark efter den borgerlige Lars Lökke Rasmussen. Och då i så fall i koalition ihop med Danmarks motsvarighet till Vänsterpartiet, alltså SF.

I Finland ingår sedan vårens finska riksdagsval socialdemokratiska SDP i en bred regnbågskoalition som leds av moderaternas motsvarighet, Samlingspartiet, och med dess ledare Jyrki Katainen som statsminister och med SDP-ledaren Jutta Urpilainen som finansminister och SDP-veteranen Erkki Tuomioja som utrikesminister. Den tidigare finska LO-ordföranden (FFC) Lauri Ihalainen ingår också som arbetsmarknadsminister i regeringen.

Men samtidigt måste här noteras – i motsats till vad fallet är i Norge efter Utöya-massakern för främlingsfientliga Fremskrittspartiets sjunkande opinionsstöd och dito för Dansk Folkeparti i Danmark – att populistiska Sannfinländarna ökat sitt stöd och när nu Finlands största parti med 22 procent (mot 19 % i vårens val) i stöd i färska opinionssiffror.

Tyska supervalåret 2011

I det tyska så kallade supervalåret 2011 fortsätter att bli framgångsrikt för de tyska socialdemokraterna, SPD. Valet häromdagen i den östersjöska elstaten Mecklenburg-Vorpommern – med delstatsparlamentet i ex-svenska Schwerin - slutade med en uppgång med 5,5 till 35,7 procent. Men det valresultatet i ryggen kan den hittillsvarande SDP-ministerpresidenten Erwin Sellering nu fortsätta sitt regeringsarbete också under den kommande mandatperioden.

Trygga majoriteter innebär möjligt samarbete med antingen i valet förlorande kristdemokratiska CDU eller mera framgångsrika vänsterpartiet Die Linke. Med en förlust för CDU på 5,7 och det sämsta resultatet någonsin i Mecklenburg-Vorpommern fick Kristdemokraterna endast blygsamma 23,1 procent i väljarstöd i förbundskansler Angela Merkels egen hemdelstat. Resultatet kan dock ändå resultera i en fortsatt stor delstatskoalition mellan SPD och CDU i Schwerin. Alternativet är här att SPD erbjuder Die Linke till en röd-röd-regering. Med runt 18 procent stannade vänsterkonkurrenten på ungefär samma resultat som i förra delstatsvalet.

För det på riksplanet framgångsrika De gröna blev också delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern nu en framgång. De gröna tog hem 8,4 procent (+ 5 %) av rösterna. Resultatet innebär att De gröna nu för första gången kom över spärren (5 %) och tågar nu in i delstatsparlamentet i Schwerin. I och med detta är partiet numera representerat i alla tyska delstatsparlament. Antalet gröna mandat räcker dock inte för att möjliggöra en för styrande SPD:s tredje alternativ, en röd-grön-koalition.

Däremot blev valet för CDU-koalitionspartnern FDP i Merkels förbundsdagsregering i detta delstatsval nu ett rejält bakslag. Med blott 2,7 procent i väljarstöd nu förlorade liberalerna inte bara över en tredjedel av sina väljare och förlorar därmed sin representation i delstatsparlamentet i Schwerin. Det är fjärde gången i årets olika delstatsval som FDP nu hamnar utanför ett delstatsparlament. Fortsätter samma trend i Berlin-delstatsvalet om tre veckor kan det även innebära politiska konsekvenser för den tidigare partibossen Guido Westerwelle och hans framtid som utrikesminister i Merkers förbundsdagsregering.

Men två saker är däremot trista med det senaste tyska delstatsvalet. Det ena är att också i Mecklenburg-Vorpommerns delstatsparlament kommer nynazistiska NPD att vara representerat med sina sex procent väljarstöd. Trots att partiet minskade med 1,2 procent i detta val.

En orsak till detta är sannolikt – det andra trista - det rekordlåga valdeltagandet. Av cirka 1,4 miljoner valberättigade valde bara 52 procent att använda sin rösträtt.

Det ska bli intressant att följa utvecklingen i Tyskland under kommande val och vilket utfallet blir i det danska riksdags- respektive norska kommun- och regionvalet.

Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com;
http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home