Wednesday, July 06, 2011

Om myter, verklighet och politiska alternativ

Det finns mycket mytbildningar av olika slag som inte sällan lite slarvigt torgförs av media och som sedan folk kanske tar till sig och tror är rena rama sanningen. Men silar man stoffet och sedan kollar vad som blir kvar så framträder inte sällan
en helt annan bild.

Bara ett exempel på detta:
Ibland låter det – i politiska sammanhang ex.vis - som att alla bor i storstäder. Men i själva verket handlar storstäderna som andel av svenska folket om en minoritet. 8,9 procent av svenskarna är stockholmare, 5,5 procent är göteborgare och tre procent är malmöiter. Totalt 17,4 procent. Resten är, ja svenskar de också. Och ännu många fler än de i storstäderna.

När Synovate/Temo undersökt värderingarna mellan storstadsbo och glesbygdsbo är det slående att det är så lite som skiljer. Man tycker lika. Det enda som skiljer är att folk i glesbygd tycker vargjakt och regionalpolitik är viktigare och storstadsborna gillar internationalism mer.

När det gäller välfärd, jobb, jämlikhet och centrala frågor är folk allt mer lika oavsett var de bor. De tycker, enligt Synovate, att Moderaterna är de förmögnas parti och Socialdemokraterna är bäst på rättvisa.

Det är ingen dålig utgångspunkt för ett parti som nu på nytt vill ta sats och bygga upp det som har rustats ner och gått förlorat under Reinfeldts år vid makten. Ta kamp mot arbetslösheten, att börja bygga bostäder, satsa på skolan, ge de unga lite fler utbildningschanser,rusta upp sjukvården och äldreomsorgen, stärka pensionssystemet och göra Sverige till lite mindre av ett klassamhälle än det kommit att utvecklats till under senare år med Reinfeldts moderater vid rodret.

Men precis som med ett hus, byggt på 1940-talet, som brinner ned bygger man inte upp på samma sätt. Man utrustar det med mikrovågsugn och andra moderniteter. Likadant är det med välfärdsstaten.

Allt ska inte återställas, utan välfärden ska moderniseras och utvecklas. Och vara attraktiv, smart, modern och, gärna, lite radikal också. Då blir den rimligen lika attraktiv och känns rätt för såväl de 17,4 procent som bor i storstäderna som för de 82,6 procent övriga svenskar i halvstora, mellanstora och småstäder och för glesbygdens folk också.

Alla dessa är folk de med - och tycker förvånansvärt för vissa rätt lika om vad som är viktigt i livet.

Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com
http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home