Monday, June 13, 2011

En regering tömd på handlingskraft

(Publicerad i bl a Dagbladet 15 juni 2011 m fl)

Bara några korta obeservationer:
För väljarna verkar det uppenbart - och bekräftat i den senaste stora Statistiska centralbyrån-mätningen av partisympatierna (8 juni) - att regeringen Reinfeldt är tömd på sin handlingskraft.

Den framstår allt mer som vilsen och plågad av sin minoritetsställning i riksdagen. En sådan regering kan aldrig bygga en långsiktig politik, utan får ägna sig åt ett ständigt tuvhoppande för att samla en majoritet för sina förslag.

Väljarnas växande misstro mot en sådan allt mer handlingsförlamad regering ligger bakom regeringspartiernas tillbakagång i vår. Till det kommer en växande spänning mellan partierna i regeringen när två av dem hotas av undergång.

I veckan har dessutom missnöjet med Maud Olofssons ledarskap i centern kommit upp till ytan litet här och där i partiet. Någon som är beredd att satsa en krona på att hon överlever centerpartiets stämma i höst? Tror knappast det. Intressant grej i Affärsvärlden (11/6) om misslyckad industripolitik av “maudan” & co.

När vice statsminister Jan Björklund,fp, säger att regeringens Libyenpolitik är ”genant” är det en bekräftelse på att det är Carl Bildt, m, snarare än Socialdemokraterna som har fått backa mest. Men frågan är om man kan ha en vice statsminister som anser att den egna regeringspolitiken är ”genant”.

Uppenbart är att Håkan Juholt, ny s-ledare, på några korta månader – också det bekräftat i SCBs stora partisympatimätning om den rejäla uppgången – lyckats blåsa liv i en missmodig och valstukad socialdemokrati. En annan sak är sedan att han ännu har mycket att bevisa men ändå lyckats börja rätt hyggligt. Och nu avslutas vårriksdagen med en spännande partiledardebatt mellan bl a Håkan Juholt (debuterande SR-radiopratare i populära Sommar i augusti) och statsminister Fredrik Reinfeldt.

Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com;http://rbjorkenwall.blogspot.com

PS. Intressant och bra läsning i såväl DN som SvD i pingsthelgen om Göteborgskravallerna från EU-toppmötet för tio år sedan den 14 juni 2001. Var det jänkarna (Bush säkerhetsgäng) som tubbade polischefen Jaldung att genomföra den där huvudlösa aktionen mot demonstranterna i Hvitfeldska gymnasiet,vilket även Göran Johansson (s-ledare då i Göteborg) verkar vara inne på..? Och dagen efter – den 15 juni 2001 - var stora delar av paradgatan Avenyn ett enda stort kaos med mängder av vandaliserade butiker och uteserveringar. Men ingen minns längre att det var då det blev klart att EU skulle växa till 27 länder.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home