Monday, May 02, 2011

Starkt idelogiskt och retorikskickligt 1 maj-tal av Juholt

Några observationer om nya svenska s-ledaren Håkan Juholts starkt ideologiskt 1 maj-tal:

Håkan Juholt, ny S-ledare i Sverige, dundrar hemtamt framför en kommunal musikskola, på ett gråmulet torg i en svensk industristad som Borlänge.Bland fanbanér och rörelseveteraner är han trygg, övertygande och självklar. Hans tal i Falun och Borlänge handlade det om vikten av att investera för framtiden i stället för att lägga pengar på skattesänkningar i dag.

I den Juholtska färd­rikt­ning­en finns fram­för­allt fyra prio­ri­ter­ing­ar: Barn­fat­tig­do­men ska ut­ro­tas, skat­te­sy­ste­met ska bli rätt­vist. Pen­sio­ner­na ska vara rätt­vi­sa och av­re­gler­ing­ar ska ses över.

Med den nya so­ci­al­de­mo­kra­tis­ka led­ning­en under Håkan Juholt kan vi förvänta oss en so­ci­al­de­mo­kra­tisk re­form­po­li­tik som vi­lar på den po­li­tis­ka stra­te­gin om väl­färds­sta­ten. Flertalet bedömare är – efter hans debut som s-ledare på 1 maj – tämligen ense om att han på nytt visat sig vara en mycket god retoriker och lär komma att kunna ge sittande statsminister Fredrik Reinfeldt en rejält match i kommande partiledardebatter. Retoriken och kroppsspråket får beröm också att allehanda retorikexperter.

Håkan Juholt förklarar att det inte är av "barmhärtighet" som han vill satsa på välfärden. Tvärtom så lönar det sig att vara solidarisk. Det är bra för tillväxten! Han använder ordet "investera" någon miljon gånger för att understryka sin poäng.

Det som sannolikt kommer att leva kvar från Håkan Juholts debuttal på Första Maj som partiledare är jämförelsen mellan Fredrik Reinfeldt och pingvinerna.

"Är det inte konstigt att pingvinerna har ordnat samhället bättre än Fredrik Reinfeldt", frågade Juholt i Falun och Borlänge och så berättade han att när den arktiska kylan slår till så ställer sig pingvinerna tätt ihop och värmer varandra. Och när de som står ytterst börjar frysa, så flyttar de inåt och en varm pingvin ställer sig ytterst och tar stöten. På så sätt överlever alla pingvinerna.

Det var en enkel och pedagogisk bild av hur ett samhälle präglat av solidaritet klarar alla sina invånare. Väl i nivå med Juholts metafor från hans installationstal av hur medborgare som står i solsken har en skyldighet att hålla ett skyddande paraply över dem som tillfälligtvis blivit kvar ute i regnet och svårigheterna. Han myntade i talet begreppet "innanförskapets samhälle". Det är motbilden till Reinfeldts utestängande jakt på alla som jagas som “bidragstagare”. Var det något som gick som en röd tråd genom Juholts tal, så var det behovet av ett solidariskt samhälle med plats för alla. Det blev en sammanhållen och konkret bild av vad som gått snett i Sverige och hur ett samhälle som kände ansvar för sina medborgare på kort tid blivit mera orättfärdigt och förvandlats till ett socialt gungfly, inte minst för dem som lever ett mer utsatt liv än andra.

Det är en bärande viktig kritik av de sociala brister som regeringen Reinfeldt skapat, vilket ju andra än vänsteroppositionen numera börjat reagera på. "Vi ska inte svika en enda liten knatte" (Olof Palme pratade om “varenda tjatte”), sade Juholt när han angrep den växande barnfattigdomen som han lovade utrota. Barnkonventionen ska också införas som svensk lag. Det ska också satsas på nattis, så att man kan ta de jobb som finns.

Juholts tal på 1 maj kan med stor rätt ses en tydlig bild av vad Sverige behöver för att stoppa den nya otrygghet, osäkerhet och ovisshet som fem år med Reinfeldt och Anders Borg har betytt för dem som inte har sitt på det torra med överlikvida bankkonton.

Han gav också flera raka besked, som att pensionerna ska bli rättvisa och gå att leva på. Pensionen ska vara robust såväl för landet som för medborgarna. Han sade också att han ska ta strid för en rättvis pension i nästa val ifall regeringen inte går med på att göra förändringar.

"Man ska inte behöva dricka en burk Novalucol när man får det orangea kuvertet. Pensionen ska man kunna leva på", slog Juholt fast. Säkerligen också med stöd från många utanför 1 maj-demonstrationernas tågande led.

Ett konkret löfte var en satsning på vården där man både vill öka personaltätheten och satsa på vidareutbildning. Redan idag läggs förslagen och det blir krav på en stark upprustning av de kommunala musikskolorna.

Juholt är uppfylld av tanken på att verka ekonomiskt rationell att han motiverar en satsning på den kommunala musikskolan genom att säga att det är bra för ungdomarnas framtida produktivitet. Att återupprätta en social investeringspolitik – och där även kulturupplevelser ingår - är viktigt, enligt S-ledaren.

En röd tråd i Juholts tal är den kunskapsbaserade ekonomin. Med det menas livslångt lärande där även äldre får chans att utbilda sig, förklarade Juholt.

En kritik mot de skolbolag som "täljer guld med täljkniv" riktades av Juholt under denna punkt. Samtidigt ska systemet med friskolor bestå. Här kan det bli svårt att dra gränsen mellan rimlig vinst som förs tillbaka till verksamheten i friskolor och det där med guldtäljandet.

Satsningar på att bygga om samhället så det blir energisnålt och uthålligt är viktigt, menade Juholt. Det ger fler jobb och bättre natur, påpekade han. Finansiering? Oklart, men sannolikt hämtas väl en del av ur den borgerliga regeringens reformutrymme på uppgivna 25 miljarder kronor.

Juholt flaggade också för en reformering av skattesystemet, så att det blir begripligt och lovade att återkomma med en hel katalog med förändringar. Ett tydligt besked var att det inte blir fråga om några skattehöjningar. De växande överskotten i statens budget räcker till för att bygga upp en social investeringspolitik som idag är satt på undantag.

"Vi socialdemokrater har större ambitioner än att krympa Sverige, än att bara fokusera på kärnverksamheten. Vi socialdemokrater vill utrusta medborgarna med vingar", slog Håkan Juholt fast.

Avregleringarna ska också ses över. De som missgynnar medborgarna och företagen ska rättas till, var beskedet och han ifrågasatte elbolagens vinster. "Vi kokar av ilska samtidigt som vi riskerar att frysa ihjäl på försenade tåg", konstaterade S-ledaren Juholt i Falun och Borlänge.

Men fram till dess ting som dessa blir åtgärdade – på ena eller andra sättet - nödgas väl vi göra som pingvinerna och krypa närmare varandra för att klara oss lite bättre. Ty än är det långt till nästa riksdagsval hösten 2014. Och ingen vet vad som händer fram till dess. Bara att Reinfeldts borgerliga regering sitter kvar sannolikt hela mandatperioden ut.

/Robert Björkenwall, robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

PS. Tommy Waidelich, ny ekonomisk talesperson för S, har däremot en rejält bit kvar av träning innan han möjligen förmår tala som Juholt. Och kanske bara 4 000 i demonstrationståget i Stockholm men kanske 7 000 som lyssnade på Tommy Waidelich på Norra Bantorget i Stokholm. Det var klart färre än förr om åren.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home