Monday, March 21, 2011

Lära av misstag, inspireras av andra och att våga agera mera frimodigt

Om att lära av misstagen, inspireras av andra och att våga ta ut svängarna lite mer:

Runt om i Europa pågår en debatt inom Socialdemokratin om vilken politik som ska föras för att komma ur det opinionsmässiga underläge som många av partierna hamnat i. Inte sällan på grund av egna misstag och en för allmänt “ängslig” politisk linje.

Håkan Juholt borde – efter valet på kongressen den 25 mars – kunna hämta lite inspiration till den svenska debatten från flera håll. Från den tyske SDP-ledaren Sigmar, “Siggi” Gabriel, som talat om risken med att sätta mitten och vänstern mot varandra.

Vänster, menar Gabriel, är ett uttryck för en grundhållning och för en människo- och samhällssyn. Det är en övertygelse om att frihet, ansvar, rättvisa och solidaritet hänger samman och är varandras förutsättningar.

"Denna tanke ska vi övertyga så många som möjligt om och förankra i samhällets mitt", har Sigmar Gabriel sagt. Med Siggi Gabriel vid rodret har SDP på senare tid fått mera luft under vingarna och vunnit delstatsval (Hamburg) och har goda chanser att vinna ytterligare några senae i år.

Den brittiske f d utrikesministern David Milliband höll nyligen ett intressant tal om, den europeiska Socialdemokratins ställning och framtid.

Han skisserade en offensiv politik där Socialdemokrater på samma gång är förnyare av såväl offentlig som privat sektor.

"När centervänsterpartier kan utkämpa valrörelser som reformerare av privat sektor i effektivitetens namn, och inte bara i rättvisans, då kan de vinna", sa Milliband. (Även om jag tycker att hans bror Ed, som ny Labourledare, som typ är ett snäpp bättre än brodern David.)

Det är en spännande tid som ligger framför Socialdemokratin och Håkan Juholt. Det gäller bara att först lära av misstagen senaste årens sterilt ängsliga, skugga “de nya moderaterna”-politik och frimodigt våga ta utsvängarna lite mer. Och lite inspiration går ju också att hämta från bland annat tyska SDP och en del andra i vår omvärld.

/Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

PS. Men jag vet inte om jag precis gör vågen för om det nu skulle bli Damberg som ny ekonomisk s-talesperson. Pagrotsky - om han vill och har lust - är nog ändå förstahands-alternativet på den posten. Att Östros däremot inte blir kvar som sådan är både nödvändigt och rimligt efter senaste valkatastrofen och de stora misstag som gjordes bland annat när det gäller den ekonomiskpolitiska strategin från Östros sida.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home