Monday, February 21, 2011

Storseger för SDP i Hamburg

Observerat om en tysk SDP-triumf i delstatsvalet i Hamburg:

Det tyska supervalåret 2011 med sju delstats- och två kommunalval kunde knappast börja bättre för de tyska socialdemokraterna SPD. Med nästan 50 procent av rösterna tog partiet hem en strålande valseger i hansestaden Hamburg, på många sätt lite av tysk socialdemokratis vagga.

- Resultatet är historiskt på två plan, ansåg även partiledaren Sigmar Gabriel i en första reaktion under valkvällen.
Hans spontana analys syftar då på socialdemokratiska vinster på över 15 procent samt ett historiskt jordskredsnederlag för Merkels kristdemokratiska CDU, som den senaste mandatperioden styrt i Hamburg.

Kristdemokraterna tappade drygt femtio procent av sin tidigare väljarkår och stannade vid rekordlåga 22 procent av rösterna.

För De gröna blev stödet nu 11,2 procent. För regeringsbildningen i delstaten Hamburg behövs partiet däremot inte. Hamburgs blivande SPD-borgmästare Olaf Scholz (med stort personligt förtroendekapital) tackade väljarna för förtroendet.
- Vi kommer att ta det på allvar och ska genomföra det som vi lovade under valrörelsen, sa han inför begeistrade anhängare.

Även det (höger)liberala partiet FDP och vänsterkonkurrenten Die Linke fick vardera cirka 6 procent av rösterna i Hamburg-valet den 20 februari.

För de tyska socialdemokraterna innebär valvinsten – visserligen väntad men ändå - i Hamburg en stark uppmuntran för marsvalen i delstaterna Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz.

Det tidigare krisande tyska socialdemokraterna är nu åter på banan igen i tysk politik. Kan möjligen även vara en liten uppmuntran även för just nu ledarkrisande svenska socialdemokrater – och möjligen (?) även för finska SDP inför marsriksdagsvalet i Finland.

Som i mycket annat här i världen så går det både upp och ner även i politiken. Politiskt förtroendekapital är en synnerligen flyktig tillgång. Ty ombytligheten i väljarnas förtroende kan förändra mycket ibland på även ganska kort tid. En säker seger igår kan lätt bli en lika stor förlust i morgon.

Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home