Tuesday, January 11, 2011

Observerat apropå statsminister Reinfeldts färska skatteutspel

Statsminister Reinfeldt, m, gav på kvällen söndagen den 9 januari 2011 besked att regeringen planerar för nya inkomstskattesänkningar de kommande åren.

Problemet med dessa skattelättnader är inte i grunden att Sverige inte har råd. Att döma av de prognoser som i stort sett varje bedömare nu presenterar så kommer det att finnas ett riktigt hyggligt reformutrymme de kommande åren.

Problemet är snarare att de vidgar de ekonomiska skillnaderna i samhället och undergräver genomförandet av viktiga sociala reformer.

Istället för att ge långsiktiga besked till kommuner och landsting om statsbidragen, förstärka pensionssystemet, ge ett ekonomiskt handtag till de sämst ställda, satsa på bostadsbyggande och infrastruktur, utveckla utbildningen och forskningen, satsa på arbetsmarknadspolitiken samt förbättra a-kassan och sjukförsäkringen blir det nya skattelättnader.

Det är korrekt att säga att regeringen saknar fantasi. Fredrik Reinfeldt tycks vara lika fixerad vid skatterna som företrädaren Bo Lundgren.

Socialdemokraternas svar - när de nu förmår samla sig igen? - på alla dessa nya, utlovade skattesänkningar borde bli ett krav om en ny skattereform. Så här kan det absolut inte fortsätta.

/Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home