Tuesday, November 23, 2010

Några kortisar och om usla Boultbee som fastighetsförvaltare

Lite kortisar och om brittiska Boultbee - en usel förvaltare av centrumanläggningar

Det sägs att det saknas cirka fyra miljarder för att klara demensvården. Det är lika mycket pengar som de rödgrönas skatt på förmögenheter planerade att dra in - och som Thomas Östros nu i olika sammanhang sagt sig inte längre vilja ha. Fan vet om det är så djävla klokt.
*
Anders Borg (M) - han som vann valet åt alliansen men nu har få nya idéer för kommande år (oroar även Svenska Dagbladets ledarskribenter) - sägs vilja skära ner på anslaget till Finanspolitiska rådet.

Med tanke på den förödande kritik som de oberoende (nåja, men ändå; prof. Lars Calmfors) ekonomerna har riktat mot regeringen var det inte direkt oväntat.
*
Det sägs att Socialdemokraterna överlevt krisen när partiet nu når 29,1 procent i senaste opinionsmätningen från United Minds/Aftonbladet. Men är inte det väl lågt ställda förväntningar på när en kris är övervunnen?
*
Det var länge sedan vi hörde något från Maud Olofsson (C). Inte ens om sin paradfråga att "avsossefiera" Sverige har hon sagt något på länge.

*
För drygt tre år sedan såldes centrumanläggningarna i huvudstaden av Stockholms Stad. Det brittiska fastighetsbolaget Boultbee (med uselt rykte) betalade drygt tio miljarder för tio gallerior i Stockholm. Tre miljarder mer än fastigheterna värderades till.

Då var det moderata finansborgarrådet Kristina Axén Olin glad som en fågel. ”En bra köpare”, sa hon i maj 2007. Jo jo.

Frågan är vad det omdömet är värt i dag? Inte ett vitter.

Svenska Dagbladet har, förtjänstfullt, på nyhetsplats granskat situationen i de köpcentrum Boultbee köpte. Det är ingen vacker bild som träder fram i reportagen.

Affärsidkare, stora som små, vittnar om eftersatt underhåll, om förfall och om en aggressiv hyrespolitik där räkningar kan dyka upp när kassaböckerna sedan länge är stängda. Det har dessutom begåtts misstag, som att införa parkeringsavgifter som skrämt bort kunderna.

Hyreshöjningar har tvingat många handlare att sluta, och hos Hyresnämnden ligger just nu 378 tvister mellan Boultbee och företagets hyresgäster. Tingsrätterna i Stockholmsområdet har just nu 74 ärenden där Boultbee är inblandade.

En bra köpare, sa Axén Olin 2007.

”Det fanns ingenting då som tydde på att deras bud inte var seriöst”, säger hon nu till Svenska Dagbladet.

Men på den punkten har Axén Olin fel. Det fanns många som varnade för affären. Handlare på orter där Boultbee haft verksamhet. Den politiska oppositionen och den här ledarsidan. Alla ringde i alarmklockan.

Problemet var att Axén Olin och hennes kollegor inte ville lyssna. De som inte, enligt Boultbee, har tillräcklig omsättning åker ut, eftersom hyran baseras på omsättningen (vilket är fel) och inte - som den borde - på vinstmarginalen.
Dessutom finns mångåriga handlare som har funnits i gallerior, men blivit uppsagda p g a att deras verksamhet inte har passat in i den syn som Boultbee har gällande företagsstrukturen i sina ägda gallerior.

Och i Stockholms stad fick ideologin – och tio miljarder – gå före. Och nu har det kommit mycket surt efter den ideologistyrda utförsäljningen.

/Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com


PS. Var måndag kväll (22 nov.)- efter ett gympass - på Operan. Såg och hörde franska revolutionsåren-operan Andrea Chénier av Giordano (lite lik Puccinis Tosca). Den var inte alls pjåkig. Bra pipa den där tenoren Lars Cleveman har! Och inget fel att också ge det kulturella kapitalet lite påfyllning ibland.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home