Saturday, September 11, 2010

Om valunder som kanske kan inspirera nu

Observerat om "under" i politiken om man gör en stark slutspurt i ett val:

Som bekant har socialdemokraterna i Sverige - landets mest vana och naturliga regeringsparti - nu en längre tid trampat kvar runt 30-procentstrecket. Något som skulle kunna muntra upp lite modstulna socialdemokrater i Sverige vore väl att påminna om det danska valet 1998.

Vänsterregeringen i Danmark var år 1998 starkt nederlagstippad och låg 6-7 procent efter borgerligheten i prognoserna. Den nyliberale Venstreledaren Uffe Ellemann-Jensen var, rent av, i förväg utsedd till segrare.

Berlingske Tidende slog fast dagen före valet på löpsedeln: "Uffe, det är hjemme!".

Men något höll på att hända.Socialdemokraternas ledare och sittande statsminister Poul Nyrup-Rasmussen gick starkt i de avslutande valdebatterna, medan högeroppositionen började slappna av och trodde att segern redan var klar.

Natten innan valdagen delade "Nyrup" ut röda rosor utanför biografen på Østerbro och han var inne på de socialdemokratiska kulturarbetarnas valfest på Park Café och sade vad de svenska socialdemokrater nu borde säga:

"I morgon på valdagen är det allvar och inget till intet förpliktigande tyckande i opinionsundersökningar."

På valdagens morgon hette det att "Nyrup knappar in" på löpsedlarna. Elleman-Jensen fick kritik för sin insats i slutdebatten. Han uppträdde som han tagit ut segern i förskott och strödde ofinansierade utgiftslöften omkring sig. Nyrup fick däremot beröm för att tydligt ha klargjort alternativen.

Redan när den första prognosen kom, en s k exit poll (Valu) gjord utanför vallokalerna, exploderade den socialdemokratiska valvakan i rena glädjefnattet.

Första prognosen visade på 37 procent och den hotande förlusten förbyttes plötsligt till en stor väljarframgång. För de Konservative var prognosen däremot rena kallduschen.

Efter en spänningsdallrande natt segrade också vänsterregeringen med minsta möjliga marginal. Opinionsmätarna hade missat med 5-6 procentenheter. I valanalysen kunde man sedan notera att arbetarväljarna gått man ur huse med de röda valsedlarna i Köpenhamns förlorter.


Den där svenska statsvetarprofessorn som i veckan i media sade att mobilisering tillhör 60-talet tror jag inte alls behöver ha helt rätt ens nu i det svenska riksdagsvalet 2010.

Nog kan det här danska exemplet ändå vara värt en och annan fundering - om nu S och de rödgröna verkligen förmår upprepa en spurt av Poul Nyrups sort från valet 1998. Eller för den delen vad Palme & co mäktade med i valrörelsen 1973. Då skulle det - hårfint - kunna gå vägen ändå!

Om inte, jag då blir regeringen - kanske också lite knappt - Reinfeldt och hans borgerliga fyrklöver omvald i det svenska riksdagsvalet den 19 september. Där står vi nu när bara några få dagar återstår till det spännande svenska riksdagsvalet.

Robert Björkenwall,robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home