Thursday, June 17, 2010

Kvinnor förlorar på moderaternas politik

Kvinnor förlorar på moderaternas politik
- kvinnor vinner på rödgrön ekonomisk politik

En av de frågor där vårriksdagens sista partiledardebatt innan höstens riksdagsval kom att hetta till rör kvinnorna situation

Den gemensamma rödgröna vårbudgeten från maj månad innebär ett steg framåt för jämställdheten i Sverige.

Könsfördelning reformer (rödgrön) Könsfördelning av reformer (2006-2010)

44,6 % män 55,4 % kvinnor 56,4 % män 43,6 % kvinnor

Fördelningsanalysen visar att förslagen har positiva effekter främst för låg- och medelinkomsttagare. Analysen visar också att kvinnor får drygt 55 procent av den totala förändringen av nettoinkomsten, eller i genomsnitt 1 400 kronor mer om året. Det är nästan 25 procent mer än männen får (se diagram ovan).

Riksdagens utredningstjänst (RUT) har också analyserat de fördelningspolitiska effekterna av regeringens politik mellan 2006 och 2010. Studien visar att den procent som har de högsta inkomsterna har fått nästan lika mycket som 25 procent av befolkningen. Analysen visar också att män har fått 30 procent mer än kvinnor genom regeringens politik. Män har fått drygt 56 procentenheter av förändringen kvinnor har fått knappt 44 procentenheter av förändringen (se diagram ovan).

Färre jobb i välfärden med regeringens politik

Många kvinnor arbetar i välfärden. När skatterna sänks på bekostnad av välfärden drabbas kvinnor i högre utsträckning än män.

SKL
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har rapporterat att det under det fjärde kvartalet år 2009 försvann 18 000 jobb inom den skattefinansierade välfärden - dvs. summan av utvecklingen av antalet jobb inom välfärd oavsett huvudman. (källa: SKL PM om Kommunernas sysselsättning)

”Minskningen tilltog även under andra halvåret, minskningen var 9 000 kvartal tre och 18 000 kvartal fyra jämfört med motsvarande kvartal 2008”

SCB
SCB/AKU rapporterar att det under det första kvartalet i år försvann 25 000 jobb inom vården och omsorgen - oavsett huvudman, form av juridisk person, driftsätt osv. Minskningen av antalet sysselsatta och anställda inom vården och omsorgen är statistiskt säkerställd. (källa: SCB/AKU)

KI
Konjunkturinstitutet har på regeringens uppdrag utrett utvecklingen av sysselsättningen i den skattefinansierade välfärden. KI rapporterar att mellan 2007 och 2009 minskade de kommunalt finansierade sysselsatta (dvs. oavsett huvudman) med 33 000 personer. (Källa: KI)

"Mellan 2007 och 2009 minskade de med omkring 33 000 personer, det vill säga ca 3 procent. Åren dessförinnan skedde det en successiv ökning av de kommunalt finansierade sysselsatta."

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home