Tuesday, June 01, 2010

Om ett givande besök i gruvorten Kiruna

Mötte några riksdagsledamöter - hemkommen från Ryssland och en studieresa där - när jag på Arlanda häromdagen var på väg till Kiruna med ett sällskap. Men mer än några korta ord om våra respektive resor hann vi bara med innan jag med sällskap klev på planet till en hellyckad resa till Kiruna. Särskilt de stockholmare jag hade med som aldrig varit där förut fick mersmak och vill åka till själva igen längre fram.

Vi hann med Rymdbasen Esrange, Jukkasjärvi (ishotellet var dock på väg att smälta samman till intet), var ner i gruvan på 540-560 meters nivån, såg även svampodlingen av japansk shii-takesvamp (suverän matsvamp till vilt), fick en genomgång av stadsflytten (och den nya information som kommit fram som komplicerar bilden och gör att tidigare planeringen nu delvis måste göras om; jag har för egen del förståelse för att det faktiskt inte går att fatta en bra beslut redan nu), och vi hann även med en sväng till Abisko-Riksgränsen och in en bit i Norge, såg Silverfallet (nära Björkliden) och såg hur fullt med skidåkare och vandrare det var på anläggningen i Riksgränsen. Här finns potential för besöksnäringen att växa ännu mer.

Slutintrycket som dessa urstockholmare hade var att Kiruna är och ger intryck av att vara välmående (3,7 % arbetslöshet är rekordlågt jämfört med övriga Sverige), och fastighetsbeståndet ser väl underhållet ut (tre av dem som var med har faktiskt jobbat professionellt med fastighet i 15-20 år, och en av dem gör det än idag i Stockholm), så de kan proffsmässigt bedöma olika aspekter och fastighetsskötsel m m apropå den stadsflytt som måste påbörjas i Kiruna 2012-2013 och sedan gradvis fortsätta fram till ungefär 2030 - i takt med att malmkroppen (världens största järnmalskropp) bryts och äter sig in mot stadshus och centrumbebyggelse.

Apropå att Kiruna bara har 3,7 % arbetslöshet och att LKAB (gruvbolaget) går som tåget och öppnar nya gruvor och förbereder stadsflytt etc som vi fick se och höra när vi var där.

Faktum är att det i "lilla" med geografiskt rekordstora Kiruna startas i genomsnitt 100 nya företag i kommunen varje år. Överlevnadsgraden är 80 procent efter tre år. Det är högre än riksgenomsnittet. Totalt finns det 1 800 aktiva företag i kommunen. Omkring 4 300 kirunabor är anställda i småföretag. (En annan sak är sedan att utan dragloket gruvan och LKAB så skulle läget vara ett annat.). Kiruna är Sveriges föreningstätaste kommun så det sociala kapitalet är också i gott skick.

Handeln har också fått ett rejält uppsving. En rad kedjor har etablerat sig i Kiruna. Vi hann ju inte se allt. Rätt nya som kommit till där är bl a El-Giganten, Lakkapää, Claes Ohlsson, ICA Kvantum, Kicks, Kapp-Ahl med flera...Kommunen har ändå bara 23 000 inv., varav 18 000 i centralorten Kiruna.

Även den kommunala investeringsbudgeten bidrar till att sätta fart på samhället , och att det ger ett så välmående intryck med bra underhållna fastigheter och annat. Man satsar just nu 100 miljoner kr på ett nytt äldreboende på Lombolo-området, 200 miljoner kr på en ny Raketskola med fullstor idrottshall samt 70 miljoner kr för att rusta upp badhuset. Kommunen för även diskussioner med Kiruna FF och LKAB om att bygga en "tältinomhushall" för fotboll, friidrott, golf med mera. En utekonstgräsplan för fotboll m m finns redan sedan många år, liksom en ny ishockeyhall i Lombolo-området. Och de fastigheter som LKAB:s dotterbolag FAB (bl a klassiska bläckhornen-husen och mycket annat), Jakobssons, Kiruna Bostäder m fl förvaltar i stan är rätt väl underhållna, helheten är bra. Och Kiruna kyrka (utsedd till Sveriges vackraste byggnad år 2001) luktade gott av tjära och hade bladguldet finputsat, som vi kunde se. Och konsten i stadshuset håller fortsatt hög klass och hänger där tillgänglig för alla vanliga vardagar och även helger när de har nåt evenemang i stadshuset.

Skatteverket sa t ex tidigare att man skulle dra ner på personal i Kiruna men nu har det i stället - efter som det finns "drag på orten och regionen" - ska utökas med 40 nya jobb. Och härom året valde Rikspolisstyrelse Kiruna för etablering av ATK (automatisk trafikkkontroll, alltså koll av bilder från alla fartkameror i landet). Den satsningen gav ungefär 70 nya arbetstillfällen. Och rymdverksamheten såg vi ju själva lite om när vi var på Esrange - och den växer. Liksom besöksnäringen - ishotellet, fjällturismen etc - och vi såg ju att det var skapligt med folk i Riksgränsens anläggning, trots att det just nu är lite "off season". Och det här anläggningarna brukar vara rätt fulla även på sommaren med alla fjällvandrare och en och annan "sen" skidåkare längst upp i liftsystemet. Den som gillar att fiska har många utmärkta ställen för det inom Kiruna kommuns gränser; röding- och siksjöar, älvar och halvstora bäckar (jokkar) med harr, öring etc.

Så i mina egna och medresenärers ögon och öron är Kiruna en region som "mår bra, har stolthet, satsar på framtiden och är en stor tillgång för landet". Gruvan, rymden, besöksnäringen (stor potential att växa; i Riksgränsen var det t ex fullt av norrmän, en och annan tysk, holländare, finnländare, ryssar etc. Och även med många studentfirande ungdomar och andra i Mommas krog på hotell Ferrum gick det rätt städat till även vid sen timme. Det svinas ner långt värre bland "bratsen och stekarna" (överklassungdomar och dito vuxna) på krogarna runt Stureplan i Stockholm. På Mommas är det mera avslappnad stil, och den musik man bjöd på den sena kväll vi var där innehöll rader av gamla godingar i rockbranschen. Polisen och krogens egna vakter höll en godmod och schyss social koll - så även den punkten på vårt besöksprogram gav ett gott slutintryck.

En annan sak är sedan att de alltid behövs ytterligare ett och annat ställe i stan som ungdomar kan hålla till i och känna att de trivs i. Trots Mommas, Folkets hus etc. Men för idrottande ungdom, och aktiva i jakt och fiske etc finns mer att göra i Kiruna - jämfört med många storstäder. Fler dörrar är "stängda" för dem på andra håll. Så Kiruna är inte bara dåtid och nybyggaranda från gammal gruvepok - utan faktiskt också hyggligt god framtid.

På sitt sätt blev därför även den här resan en liten "investering" i regionalpolitiskt tänkande för stockholmare som ytterst sällan - som även mina medresenärer i helgen - eller inte alls varit norr om Sundsvall.

/Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

PS. Lite "udda" men skoj var att jag - trots noll kontakt innan - ändå lyckas komma in på rymdbasen Esrange bara genom att prata lite och att man där även kände till min nu sedan nåt år bortgångna farsa. Vi fick vår seans med en genomgång av ryndverksamheten som blir allt viktigare för bl a klimatforskningen och bjuds därtill på fika efteråt. Allt annat övrigt var däremot väl planerat i förväg. Så jag och mina medresenärer på totalt fem pers. återvände nöjda och trötta i ett fullsatt plan hem från Kiruna till Stockholm sen söndag kväll. Man hinner med otroligt mycket på bara ett par dagar - med lite planering. Och när man därtill utnyttjar den gnutta "street smartness" som man månhända kanske begåvats med. På köpet lärde sig ett antal urstockholmare att den här gruvstaden i norr bidrar rejält till nationens kassa och ingalunda är en börda för nationen Sverige. Kunskaperna om vem som egentligen är bidragande respektive "tärande" skulle nog behöva spridas till många fler. Då skulle vi sannolikt få en helt annan och långt mera nyanserad diskussion om
regional utvecklingspolitik, om våra högskolor, investeringar i infrastruktur och annat liknande.

/Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home