Thursday, December 31, 2009

Några politiska "tentafrågor" inför nyåret 2009/2010

Här tre politiska tentafrågor inför nyåret och kommande valår att fundera på:

Ingvar Carlsson fyllde 75 år i höstas och berättade att han fördes fram i partistyrelsens VU som förslag till ny partisekreterare 1962. Vem var det som lanserade honom?

1. Hans arbetskompis Olof Palme

x. Partisekreteraren Sven Aspling

2. Utrikesminister Torsten Nilsson.

Rätt svar: Det var Aspling, men Torsten Nilsson ville ha Sten Andersson som ny chef för partiapparaten och det fick han.

Nästa fråga: Näringsminister Maud Olofsson har också i år trampat i klaveret ordentligt. Vilket var hennes värsta misstag i år?

1. När hon trodde att bonusar och prestationslön var samma sak.

x. När hon tappade greppet om Vattenfall.

2. När hon istället för att samordna insatserna för for-donsindustrins framtid i landet tyckte Saab skulle bygga annat än bilar.

Svar: Värst är att Sverige är det enda land i världen, där staten inte backar upp sin bilindustri.

Så den tredje frågan: Högerregeringen hamnade i årets prekäraste läge när cancerläkarna protesterade mot regeringens plan att deras patienter som inte hade långt kvar i livet måste gå till arbetsförmedlingen och söka jobb för de kastas ut från Försäkringskassan från årsskiftet.

Regeringen försökte backa litet halvhjättat inför denna anstormning, men det blev politisk strid. Hur länge hade dessa som nu inte längre får sjukpenning varit borta från arbetsmarknaden på grund av sin sjukdom?

1. Hälften har varit sjuka i över tre år

x. Mer än var fjärde har varit sjuk i mer än fyra år eller mer

2. Var tredje har varit sjuk i 2,5 år

Svar: Alla alternativ är faktiskt rätt. Nu tror "kommandoran" Husmark Pehrsson, regeringens fattighusföreståndarinna, att de simsalabim blir friska efter en 3-månaderskurs på Arbetsförmedlingen. Enbart detta charlataneri är värt en valförlust i september 2010.

Gott nytt valår
/Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com;
http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home