Friday, October 16, 2009

Krönika i Gotlands tidningar 16 oktober 2009
Bra partiledardebatt om jobben

Den svenska höstriksdagens första partiledardebatt blev den tydligaste kraftmätningen hittills mellan de två regeringsalternativen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) såg pressad ut. Det märktes särskilt i replikväxlingen med oppositionsledaren Mona Sahlin (s). En förklaring är att verkligheten är emot regeringen just nu.

Mona Sahlin kunde i debatten referera några siffror som är pinsamma för sittande regering: Antalet barn i fattiga hushåll har ökat med 50 procent. Utanförskapet, pratade Reinfeldt mycket om i valet 2006 men numera aldrig, har ökat med 70 000 under mandatperioden.

Ökade socialbidragskostnader
Regeringen planerar för fem miljarder kronor i ökade socialbidragskostnader ute i kommunerna på grund av den ökande arbetslösheten och de dryga halva miljon som idag saknar a-kassa. 60 000 som sägs upp inom välfärdssektorn, kommuner och landsting, i spåren av kommunsektorns allt sämre ekonomi är inte heller sånt som oppositionsledaren låter bli att ta upp i debatten med statsministern. Verkligheten är inte på statsminister Reinfeldts sida just nu.

En annan sak kan vara att de rödgröna hunnit längre i sitt samarbete än vad regeringssidan tycks ha räknat med. De rödgröna har 54 uppgörelser klara, de flesta om jobbpolitiken. Regeringsalliansen utsåg först häromdagen tio arbetsgrupper, som ska ta fram en plattform inför valet 2010. De rödgröna har ett försprång, liksom i opinionssiffrorna i nuläget.

De rödgröna är tydliga när det exempelvis gäller jobben, arbetslöshetsförsäkringen (behöver restaureras), sjukförsäkringen (samma sak här), en större skatterättvisa för pensionärer (är straffbeskattade nu) och om behovet av mer pengar till välfärden.

De unga har det tufft
Verkligheten på arbetsmarknaden är nog regeringen Reinfeldts just nu svåraste huvudvärk. Den kommer också med stor sannolikhet bli valets huvudfråga.

Inte minst ungdomar har det betydligt tuffare på arbetsmarknaden idag än de hade det 2006. Fyra av tio som får socialbidrag i dagens Sverige är i åldern 18-29 år. 27 procent av ungdomarna i Sverige går utan jobb, enligt Eurostats statistik för juli. Vi har en hel ungdomsgeneration som är på väg att förvandlas till passiva bidragsmottagare.

Ett problem som man inte löser genom att sänka skatten för dem som redan har trygga jobb och goda inkomster. I stället förutsätter det rejäla satsningar på riktade åtgärder mot unga arbetslösa. Man kan, som socialdemokraterna vill, sänka arbetsgivaravgiften för företag som anställer långtidsarbetslösa ungdomar, inte smeta ut tio miljarder kronor i stora generella skattesänkningar.

De rödgrönas ungdomspaket
Därutöver krävs, precis som de rödgröna är ense om i sitt ungdomspaket, krav på ett trainee-program i offentlig sektor, fler platser i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, komvux och större möjligheter till praktik av olika slag.

Även lönebidragsanställningar och någon form av "kommun-samhall" behövs, och särskilt så för grupper som varit långtidssjukskrivna länge.

Filosofin är enkel. Det är bättre att satsa på utbildning och praktik för unga arbetslösa än sänka skatten mer för de som har redan har jobb.

Förmår socialdemokraterna och de rödgröna göra detta på ett trovärdigt och bra sätt, så är det mycket som talar för (visar olika mätningar) att just ungdomsväljarna kan bli deras i kommande riksdagsval.

Robert Björkenwall; http://rbjorkenwall.blogspot.com; robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home