Monday, July 05, 2010

Jussi Björling hade förtjänat bättre än så här

Rockeventet Peace & Love i Borlänge blev uppenbarligen en succé, både publikt och artistiskt. Så trist då att en nationell kulturklenod, världstenoren Jussi Björling ifrån Stora Tuna i Borlängetrakten, inte bevärdigas det stöd nationellt som den blå alliansen - har man alls någon kulturpolitik under moderaten Lena Adelsohn Liljeroths ledning? - som han skulle förtjäna inför det stundande 100-årsjubileet för tenoren med världsrykte.

Det är i grunden oerhört genant att Sverige som nation inte kan göra en kraftfull manifestation för att verkligen hylla en av de absolut största operasångarna genom tiderna. Vi skulle kunna förstärka Sverigebilden som ett kulturland. Detta är absolut ett statligt ansvar och inte något som den privata sektorn ska sköta, har socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Leif Pagrotsky med rätta påpekat.

Tyvärr är det nu dock så att den här situationen inte kan räddas vid en eventuell rödgrön valvinst. Tiden är för knapp. Nu får man hålla till godo med den satsning som främst sker på lokal och regional nivå och med hjälp av privat sponsring.

Det är trist och Jussi Björling, om någon, hade förtjänat mer och bättre!

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

PS. Filmdokumentären "Jussi i våra hjärtan" har premiär den andra februari 2011. Det blir en stor premiär då filmen skall visas på cirka 40 digitala biografer. Den följs av olika specialvisningar. Filmen skall även marknadsföras utomlands och distribueras via DVD.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home