Monday, June 28, 2010

Somliga har det bra i sommar men den "andra sidan" glöms lätt bort

Observerat:

Medan många av oss njuter av sommar och semester, så finns det idag närmare 300 000 barn i vårt land som lever i fattigdom. Att leva fattigt innebär att en familj ska klara sig på försörjningsstöd.

Under sådana förhållanden är inte semester att tänka på. Särskilt inte om man är ensamstående. Sommaren innebär också att många barn hör av sig till Rädda Barnen med sina bekymmer.

De är hemma i stan, men fritids är stängt och kompisarna har åkt på semester. Många ensamstående föräldrar hör i allt större omfattning av sig till till privata välgörenhetsstiftelser för att få penningbidrag till någon form av semester
eller åtminstone ett antal dagars bortavaro och "vila" från en hårt ansträngd vardag.

Färska data från Socialstyrelsen och Ungdomsstyrelsen visar att utbetalningarna för socialbidrag ökade med drygt 19 procent 2008- 2009.
I åldersgruppen 20- 24 år har socialbidragen ökat med 22 procent bland män och 16 procent bland kvinnor. Antalet långvariga socialbidragstagare mellan 16 och 29 år har ökat med 14 procent.

Det är cyniskt i lägen som dessa av arbetsmarknadsminister Littorin, m, att då säga att ungdomar ska sluta spela tevespel och engagera sig. De flesta gör allt vad kan för att få en plats i samhället. Men utan samhällets stöd och aktiva insatser
så har faktiskt långtifrån alla samma livschanser. Bara man vill se verkligheten sådan den faktiskt är - och hur den förändrats bara under de senaste tre, fyra åren.

Se här finns ett av många områden där den politiska oppositionen borde föra fram en långt skarpare kritik mot regeringens allt råare klasspolitik.

/Robert Björkenwall; robert.bjorken@elia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

PS. Långtifrån alla ungdomar kan med andra ord "glassa runt" i Australien, Thailand, Sudersand på Fårö m fl och twittra och facebooka runt med sina kompisar och inte sällan då även bli en aning bortskämda och glömmer då bort att världen inte alltid ser så förbannat vacker ut som en kritvit beach med sköna bad och lagom slapp tillvaro.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home