Thursday, October 07, 2010

Intryck från en resa i Sveriges nordliga kommuner

Kort om Pajalagruvorna och om Kiruna:

När jag i var i Norrbotten och Kiruna 1-6 okt. (bl a på några dagars fisketur) så passade jag även på att kolla upp Kaunisvaara-gruvornas läge lite. Nu verkar de kunna få ihop de 4,5 miljarder i kapital (ska vara helt klart under oktober månad) som krävs för att påbörja investeringarna i infrastrukturen i Sahavaara-gruvan, Tappuli m fl i skiftet nov.-dec. Rekrytering av folk är på gång. Däremot har de, enligt K-A Waplan, avskrivit järnväg till finska Kolari.

Nu satsar de på transport på väg av sliget till Svappavaara och sedan tåg därifrån till den isfria hamnen i Narvik. Och Gruvtolvans gamla fackordf. Harry Rantakyrö verkar få nåt chefsjobb för Northland Resources i Kaunisvaara-gruvorna.

Gruvverksamhet kan ju den här LKAB-mannen som nu flyttat tillbaks till sina tornedalska rötter i Pajala kommun.

På sikt kanske järnvägen ska byggas ut vidare från Svappavaara, möjligen. Där har f. ö produktion i Gruvberget i Svappavaara satts igång av LKAB och det anställs folk. I byar som Junosuando etc - där Thomas Östros har lite rötter på mammas sida - i Pajala kommun märks det också; fler får jobb nu. I Kiruna är det ju redan besvärande bostadsbrist och rekordlåg arbetslöshet.

Kristina Zackrisson,s, verkar, lite överraskande, bli den som får jobbet som kommunalråd och ersätter Kennet Stålnacke, liksom även Törnman. Båda kan väl bli kvar på något sätt men inte längre som kommunalråd i Kiruna.

Både Clas Olson och Lakkapää byggmarknad (avknoppning från K-Rauta) är på väg att etablera butiker i Kiruna; byggena är redan på gång. Så handeln expanderar också i stan med knappa 3,5 % arbetslöshet och gott om norska turister.

Gott om byggentreprenörer av olika slag som flera gånger i veckan flyger upp från Stockholm till Kiruna är det också på planet till och från Kiruna...

Och gamla, klassiska Matojärvi ishall har fått ett renoveringslyft för ett par mille och det är full fart där på ungdomsverksamheten. Om ett par år ska dock en ny andra ishall byggas vid Lombia, alldeles intill konstgräsfotbollsplanen.

/Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

PS. Ice hotels VD Yngve Bergkvist var f.ö med planet till Stockholm den 6 okt. så även han är igång med kontakt- och marknadsarbetet inför nya vinstersäsongen. Det blir väl så där 98 %-ig beläggning på hotellet i vinter också, antar jag.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home