Tuesday, December 28, 2010

Om krisernas år 2010 - några axplock

När jag reflekterar över kriserna under 2010 som snart gått slås jag av den starka kraften i några av dessa:

o BP-krisen, världens i särklass mesta oljekatastrof är – trots att läckan tätades i höstas – ännu inte över. USA stämde oljejätten den 15 december. Skadeståndet kan komma att uppgå till 143 miljarder kronor. Det är kulor det! Häromdagen kom New York Times med en mycket kritisk och genomgripande granskning av säkerhetsmissarna på Deepwater Horizon i Mexikanska Golfen.
Se länk: http://www.nytimes.com/2010/12/26/us/26spill.html?_r=2&ref=gulfofmexico2010)

o SJ, som inledde 2010 som krisår med att fullständigt misslyckas med tågtrafiken i snökaos och isvinter, lovade då att det inte skulle bli lika illa nästa vinter.
Det blev det inte, som vi ju vet – utan värre. Den katastrofala tågtrafiken under julhelgen har piskat upp stämningen mot SJ till rekordnivåer. Och när SJ går ut via sin presschef och säger att kritiken måste riktas mot politikerna, så hoppar SJ:s ordförande Ulf Adelsohn upp och menar att det är Trafikverket som ska fördömas. Är det för att det sitter så många ansvariga moderater - också hans egen fru - i regeringen Reinfeldt?

o Men det allra intressantaste – och för Sverige kanske viktigaste – krisen just nu är den som skakar Socialdemokratin. "Primegate" (mygellobbyismen) där Niklas Nordström och hans grupp på PR-byrån Prime har fått fyra miljoner av Svenskt Näringsliv för att som aktiva politiska debattörer driva Socialdemokratin åt höger. Öppna strider där toppolitiker som Morgan Johansson anklagar Thomas Östros för att partiet förlorade valet. Lägg därtill att Mona Sahlin i sitt avskedstal plötsligt i sitt partirådstal 4 december tog avstånd från den politik hon själv gick till val på. Det - om något - var väl en bekräftelse på att hon aldrig skulle tagit (eller själv frivilligt borde ha avstått att kandidera för 3,5 år sedan till) jobbet som partiledare för Socialdemokraterna.

En gång - märker även den som läser Henrik Berggrens fina Palme-biografi ("Underbara dagar framför oss") - var Socialdemokraterna ett parti som möttes av stor respekt. Får vi uppleva det något fler gång i framtiden?

Om Primegate,kolla länken:
http://www.expressen.se/nyheter/1.2273473/prime-skandalen-politisk-thriller-pa-hog-niva-som-har-allt

/Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

PS. Mer än 54 000 barn i Sverige lever i familjer som är långvarigt beroende av försörjningsstöd (socialbidrag). Gruppen ”bidragsberoende barn” har dessutom ökat med 10 000 på drygt fyra år. Vad vi ser är alltså en långsiktig trend. Visst går det bra för Sverige!?

Antalet arbetslösa som tvingas ta “jobb utan lön” har ökat dramatiskt på ett år, från 10.500 till drygt 24.000. Fler fattiggörs och förvaras i åtgärder (Fas 3) som knappast förbättrar deras framtida arbetsmarknadsvärde. Visst går det bra för Sverige!?

Hade varit bättre för dem om vi i stället haft plusjobben kvar med kollektivavtalsenlig lön i stället för detta Fas 3-usla system.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home