Friday, February 04, 2011

Långtidsutredningen sågar regeringens jobbpolitik

(Publicerad i bl a Gotlands tidningar 9 februari 2011 m fl)

Observerat om en långtidsutredning som sågar regeringens skatte- och jobbpolitik:

Det är intressant att ta del av den färska långtidsutredningen som görs inom finansdepartementets fram. Där sågar man jobbskatteavdragets av regeringen påstått goda effekter på sysselsättningen. De 80 miljarder som de rundhänt har delat ut och mest till dem som inte behöver pengarna, kunde använts på ett betydligt effektivare sätt, anser Långtidsutredarna.

En fördubbling av barnbidragen skulle exempelvis ha kostat en fjärdedel av denna summa och ändå med bättre effekt på inhemska konsumtionens upprätthållande. (Jämför f.ö att det var precis vad den tidigare statsministern Göran Persson också sa på jobbseminariet den 2 februari!)

Denna demaskering av regeringen borde betyda att småpartierna i regeringen borde känna sig mindre uppbundna av allianspartiernas överenskommelse före valet i höstas att införa ett femte jobbskatteavdrag till nästa år om ekonomin tål det.

Särskilt som de tre små i regeringen ju pratar vitt och brett om att inte införa ett sjätte och sjunde jobbskatteavdrag. Men varför då inte börja med att stoppa planerna på ett femte jobbskatteavdrag? Höj barnbidraget i stället, en bra åtgärd också med tanke på den växande barnfattigdomen som Röda korset visade i sin rapport för några dagar sedan.

Långtidsutredningen pekar också med rätta – precis som jobbkonferensen i några LO-facks regi den 2 februari där bl a Göran Persson deltog - på att det behövs en betydligt större satsning på yrkesutbildning och större ambitioner för att skapa jobb åt utlandsuppfödda.

Men Reinfeldt verkar ännu inte ha tagit till såg något av detta. Häromdagen stod han i en skola någonstans i Sverige och snackade jobb och sade att vi ska satsa mera på coacher på arbetsförmedlingen. Coacher?, när fler med Göran Persson ställer sig frågan om arbetsförmedlingen alls längre finns. Är det

inte bättre att börja rusta upp den – liksom arbetsmarknadspolitiken i stort – först så att vi åter får en arbetsförmedling värd namnet!?

Reinfeldts andra käpphäst att sänka arbetsgivaravgifterna rakt över utsätts för lika nedgörande kritik som jobbskatteavdraget av Långtidsutredningen.

Det heter i rapporten följande: "Generella sänkningar av arbetsgivaravgifter är inte en lämplig åtgärd för att stimulera sysselsättningen… Detta innebär att vi förordar ett avskaffande av den generella sänkningen av arbetsgivaravgifterna för personer upp till 26 år."

Regeringen Reinfeldt verkar onekligen vara en regering som har lite svårt att gör något rätt på ett antal mycket centrala områden som rör vår ekonomiska- och sysselsättningspolitik.

Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home