Monday, April 18, 2011

Några kommentarer om finska riksdagsvalets resultat

Observationer apropå finska riksdagsvalet 17 april 2011:

Man ska generellt vara lite försiktig med att beskriva Soini och hans parti som högerpopulister. De är snarare lite åt vänster, är i mångt och mycket de underprivilegierade, “glömda folkets” och protestens parti mot makthavare. Många – också i Sverige – gör det stora felet här att för mycket beskriva dem som högerpopulister. Det är de inte och inte primärt heller ett främlingsfientligt parti, däremot ett nationalpopulistiskt parti som exploaterar den anti-EU och anti-euroopinion som aldrig Lipponen m fl tillät komma fram när frågan om anslutning bara kördes igenom utan föregående folkomröstningar. Nu har den kritiken nåt ut brett och förklarar till en inte obetydlig del varför nästan var femte väljare röstar på karismatiske och skicklige kampanjpolitikern Soini och hans parti.

Och märk väl: Soinis parti är stora (+ 10,9 %) även i Helsingfors, tagit tre mandat där (bara ett färre än SDP och De gröna som båda har fyra mandat) och i växande Nylands valdistrikt – alla växande kommuner runt Helsingfors – är Soinis parti (+12,9%) lika stort som socialdemokraterna med vardera 7 mandat, i Åboland (där Nokia är stora i Salo och varsel hänger i luften) är Soinis parti (+ 15,5 %) också nu bara ett mandat (3) mindre än socialdemokraterna och samlingspartiet (har vardera 4 mandat), i valdistriktet Birkeland där bl a Finlands andra stad Tammerfors ingår har också Soinis parti (+ 16,2 %) nu lika många mandat (4) som SDP, i valdistriktet i Kymmenedalen där bl a Kotka och Villmanstrand ingår – mycket pappersindustri där i regionen med problem - och traditionellt är SDPs starkaste valkrets är visserligen SDP ännu störst med fyra mandat men där gick Soinis parti fram med 18 proc. och är nu näst störst med 3 mandat.

I Vasa – valdistriktet i svenskspråkiga Österbotten – är visserligen Centern och svenska folkpartiet ännu störst med vardera 4 mandat men där gick Soinis parti fram med över 11 proc. och har nu 3 mandat, ett mer än socialdemokraterna (och det är ändå partiordföranden Urpilainens valkrets och där SDP ändå höll ställningarna och gick fram en proc. till 14 % i väljarstöd. Här tappade statsministerpartiet Centern stort till Soinis parti... I Uleåborg – en annan valkrets där det finns många Nokia-anställda som nu är varselhotade, centern är starka och vänsterförbundet starkare än SDP – gick Soinis parti fram med 16,7 % och har nu 4 mandat, ett mer än Vänsterförbundet och två mer än SDP (2 mandat) och här tappade Centern 3 mandat och gick ner från 9 till 6 mandat. Samlingspartiet har bara 2 mandat i Uleåborgs valdistrikt – och där Uleåborg är en centralort av Umeås storlek, eller något mer. I en annan valkrets – Tavastehus med bl a Björneborg och Rauma vid kusten som större orter – är Soinis parti nu också lika stora som SDP med vardera 2 mandat, liksom Samlingspartiet. Här tappade SDP 5,4 % i väljarstöd och Centern ännu mer (8,6 %) medan Soinis parti ökade med 18,5 % etc etc.

Visst, sannolikt finns en viss övervikt – när vi vet säkert – av män bland Soinis väljare. Men “det glömda folket”, de missnöjda och underprivilegierade men också många småföretagare, pensionärer, arbetslösa etc är också sannolikt bara lite färre (säg 45 % eller så) kvinnor än män.

Håller med om det som ofta sägs om tidsandans och tajmingens betydelse i politiken. I den meningen är den sällan rättvis, politiken alltså. Men hade inte socialdemokraterna de sista tio – tolv dagarna lagt om kursen och “anpassat” sig mer till Soinis eurokritiska och samhällskritiska linje hade partiet förlorat mer än man nu gjorde och då sannolikt kanske bara fått 17,5 –18 % i väljarstöd i stället för de 19 – 19,1 % man nu fick! Och märk väl: Soinis Sannfinländska parti fick också 19 procent men tre mandat färre än SDP på nästan på tiondelen samma väljarandel.

Den nya finska regeringen kommer sannolikt att bestå av Samlingspartiet (störst men tappade också och fick bara 3 mandat mer än SDP), socialdemokraterna och Sannfinländarna med kanske nåt litet parti som juniorpartner därtill. Det verkar det mest sannolika nu. Och då blir Jyrki Katainen, Saml., ny statsminister i Finland.

/Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com
http://rbjorkenwall.blogspot.com (där finns en kompletterande och lite annan analys)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home