Tuesday, April 12, 2011

Malmfältens omvandling

(Publicerad i bl a Norrbottens-Kuriren 10 april och i NSD inom kort)

Staten har ett ansvar för Malmfältens omvandling.

Vi medverkade nyligen i mycket välbesökta seminariet ”Stadsflytten av Kiruna och Malmberget – Gruva och kultur” i Stockholms ABF-hus som samlade mer än 200 norrbottningar i förskingringen och andra intresserade. LKAB presenterade sina nya gruvplaner och de krav på stadsflyttning av som verksamheter kräver. Effekter på rennäring, infrastruktur, miljö, kultur och flytt av K-märkta byggnader diskuterades också.

Vi anser att svenska staten och inte enbart gruvbolaget LKAB och berörda kommuner måste ta ett stort ansvar för att underlätta den gigantiska omvandlingen med kostnader på en nivå som sällan eller aldrig upplevts tidigare i Sverige. Sannolikt totalt kanske till en nota på 25 miljarder kr när alla flyttetapper är genomförda. Det motsvarar ungefär den summa som LKAB investerat i sin gruvverksamhet de senaste fem åren. Men tack vare att LKAB fortsatt är statligt - och räddades på fötter av Olof Palmes regering på 80-talet – och med rekordhöga miljardvinster, har LKAB råd och är berett att ta ett stort ekonomiskt ansvar för samhällsomvandlingen i Malmfälten. Avtal om detta har också slutits med Kiruna kommun och ett liknande avtal kommer också att träffas med Gällivare kommun till sommaren.

Stadsflytten på de bägge orterna för med sig behov av nylokaliserad infrastruktur, flyttning av hus och behov av nybyggda bostäder som LKAB ska medverka till att finansiera. Ett problem som tynger allmänheten - med rätta påpekat av Gällivares kommunalråd Tommy Nyström - är de ökade hyror som stadsomvandlingen kan komma att drabba de boende i nyproduktionen. En viss höjning borde kunna accepteras p g a standardförbättring, men den måste vara rimlig. Särskilt förmånliga räntor eller annan subventionering kan staten behöva ordna i rådande extraordinära situation.
Samernas åsikter måste noga efterhöras vid statsomvandlingen, även om det kan komma att bli svårt att helt undvika kollisioner mellan motstående intressen. Kommunerna kan behöva få extern hjälp vid detaljplaneringen och när en särskild miljöplan vid stadsomvandlingen utarbetas.

Vidare ställs ännu mer omfattande krav vad gäller arbetskraftsförsörjning, olika utbildningsinsatser och när annan näringsverksamhet måste planeras. Staten måste ikläda sig ett huvudansvar för de osedvanligt omfattande arbetsuppgifterna. Så t ex skulle länsstyrelsen kunna ges ett tidsbegränsat uppdrag att samordna en biståndsverksamhet, utöver sina tillsynsuppgifter. Men man måste i så fall tillföras medel och projektdestinerad kompetent personal, sannolikt också från centralt håll.

Men tyvärr går det inte att bortse från den oro som finns för att denna process påbörjas i en tid då den moderatledda alliansregeringen är på väg att försvaga statens roll och kompetens samt vill driva vidare planerna att sälja ut statliga bolag. Malmfälten och dess människor behöver tvärtom nu ett starkt samhälle och offensiva statliga bolag som stöd vid kommande rekordstora stadsomvandling .

I statens uppdrag måste nu också ingå att i samråd med kommunerna utarbeta en gemensam totalplan som bland annat upphöjer Kiruna till ett svenskt arktiskt centrum motsvarande Tromsøs ställning i Norge och Rovaniemis i Finland. Den gamla tanken på ett kvalificerat norrbottniskt konstmuseum med lokalisering till Kiruna måste äntligen förverkligas. För Gällivare-Malmbergets del behövs insatser som stärker ortens roll som ett svenskt skidsportcentrum. Dessutom borde besöksnäringen och vintern nu ses som resurs – inte som en plåga – och de båda kommunerna ges bättre förutsättningar att utveckla denna nya basnäring betydligt i framtiden.

Med rätt åtgärder borde dess andel i antalet sysselsatta kunna fördubblas på tio års sikt i de två kommunerna. Nu krävs att staten kliver fram och tar på sig det ansvar som krävs för att stadsomvandlingen i Malmfälten ska kunna bli ett mönsterbildande föredöme vid projekt av detta unika slag.

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare och ex-Kirunabo
Gunnar Lassinantti,ABF Stockholm, ex-norrbottning

0 Comments:

Post a Comment

<< Home