Thursday, September 01, 2011

Svår opinions- och väljarresa för Lööf i centerpartiet

Annie Lööf föreslås av en enig valberedning till ny partiledare i Centerpartiet efter avgående Maud Olofsson. Partimedlemmarna har uppenbarligen nu – med så länge vikande opinionssiffror – nu valt att satsa på för hennes ungdom, tydlighet och mediala genomslagskraft. Det sker i full medvetenhet om att med det ledarvalet tar det tidigare folkrörelse- och landsbygdspartiet Centern nu ytterligare ett steg åt höger. För Annie Lööf ligger politiskt ännu mer till höger än vad Maud Olofsson och de andra c-partiledarkandidaterna gör. Väljs hon – och allt talar för det – på partistämman i Åre nu i september, så innebär det att C får en partiledare som är mer marknadsliberal än socialliberal.

- Annie Lööf blir den mest borgerliga partiledare Centern någonsin haft. Hon tar över ledarskapet trots sina åsikter - inte tack vare, skriver t ex f d Rapport/SVT-kommentatorn K G Bergström i en krönika i Expressen (1/9).

28-åriga Annie Lööfs riksdagsmotioner är – visar sammanställningar - rena beställningskatalogen från Timbrohögern. I riksdagen har hon bland annat krävt marknadshyror, Natomedlemskap, platt skatt, utförsäljning av Sveriges Television och SR samt avskaffande av lagen om anställningsskydd.

Med Lööf vid rodret blir det inte mittenpolitik eller utsträckta händer över blockgränsen. I stället känns det som att det gamla folkrörelse- och landsbygdspartiet nu tar ytterligare några kliv åt höger.

Att centerdistrikt efter centerdistrikt ­ratat avgående centerledaren Maud Olofssons kandidat, IT- och regionministern, Anna-­Karin Hatt visar att Centerns pris för regeringssamarbetet (med hårda kompromisser som gett lite tillbaka) nu börjar bli för högt. Annie Lööfs mandat handlar om att profilera partiet, och om att ta plats. Inte att underordna sig statsminister Reinfeldt och finansminister Borgs ledarskap och dagordning för mycket i regeringsarbetet.

Möjligen får Centern med Annie Lööf – blir antingen ny miljö- eller näringsminister -som ny c-partiledare en smekmånad som kanske gör att partiet det första året kommer att ligga något ovanför gränsen för att vara kvar i riksdagen. Men hur går det när den tunga debatten drar igång och den nyliberala Annie Lööf kommer att få slåss om väljaropinionen till höger om Moderaterna? Medan risken samtidigt ökar för att alla Centerväljare till vänster lämnar för att i stället gå till Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Annie Lööf är skolad i tankesmedjan Timbros nyliberala värld och har hårt drivit nyliberala frågor som platt skatt (lika skatt för rik som för fattig), sämre anställningsskydd, alkoholförsäljning i livsmedelsbutiker och attacker på fackföreningarna. Hon har hittills varit en hängiven marknadsliberal som satt individens frihet framför samhällets solidariska och sociala ansvar för allas välmående. Med Annie Lööf som Centerledare finns risken att alla kärnkraftsmotståndare lämnar partiet. Centerpartiet kommer med Annie Lööf slåss med Moderaterna om väljare, samtidigt som hon kommer att få mycket svårt att locka några väljare från Socialdemokraterna eller Miljöpartiet. Taktiskt sett kommer därför inte Socialdemokraterna och Miljöpartiet beklaga nya c-ledarvalet, snarare tycka att för deras del är det bara bra med Annie Lööf som ny Centerledare.

Men det är synd att det gamla folkrörelsepartiet Centern lägger sig så nära Moderaterna och slåss med Moderaterna om högerväljarna. I ett rörigt parlamentariskt läge hade det varit bättre om Centern inte låst in sig i högerburen. Med en mer mitteninriktad och socialliberal partiledare hade det kunnat blir ett intressant och för flertalet svenska mer rättvist och givande regeringssamarbete med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.

Annie Lööf är ett politiskt underbarn, som får en kolossalt svår uppgift som partiledare för Centerpartiet. Väldigt mycket handlar det om att vinna eller försvinna som riksdagsparti. En tillfällig mediehype kan hon säkert få. Men det blir långt svårare för ett mera kontinuerligt locka medierna mer än vad dess storlek egentligen berättigar. Men ska jag gissa, så lär hon väl ändå försöka att ta på sig ledartröjan inom regeringen i miljöfrågan. Och då med Lööf som ny miljöminister i Reinfeldts i nuläget lite skakiga alliansregering.

För statsminister Fredrik Reinfeldt och hans främste vapendragare, finansminister Anders Borg kan kommande år till nästa riksdagsval (2014) bli bekymmersamma. Tillsammans ska de – i minoritetsställning i riksdagen och växande bekymmer med hög arbetslöshet och antågande lågkonjunkturhantera – försöka hantera tre små partier (C, Fp och KD) i allt mer desperat jakt på uppmärksamhet, bättre opinionssiffror och, helst, också lite fler väljare.

Men för de politiska journalisterna kan det däremot bli en spännande höst och vinter.

Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com
http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home