Saturday, July 09, 2011

Almedalsveckans bästa politikertal av Juholt

Ett ideologiskt och retoriskt starkt tal av S-ledaren avslutade politikerveckan i gotländska Almedalen

Nu är politikerveckan i gotländska Almedalen i Visby över för år 2011. Det är dags att summera och – vilket även retorikexperter och politiska analytiker gjort – då kan man konstatera att s-ledaren Håkan Juholt höll politikerveckans bästa och retoriskt starkaste tal, helt in nivå med när han är som allra bäst.

Socialdemokraterna och dess nye ledare Håkan Juholt har fått fart under framgångshjulen, opinionssiffrorna ligger nu klart över den 30 procenten igen och det märks tydligt att partiet gjort hemläxan för att modernisera partiets politik.

Slående var det, att till och med den tidigare chefen för högerns tankesmedja Timbro, Maria Rankka och nu VD för Stockholms Handelskammare, berömde s-talespersonen i ekonomiska frågor Tommy Waidelichs lista över åtgärder för att få fart på tillväxt och utveckling i storstäderna, på Socialdemokraternas ekonomiska seminarium dagen före s-ledaren Juholts linjetal i Almedalen.

Håkan Juholts tal i Almedalen visade klart att nu är det han och Socialdemokraterna som styr politikens dagordning i det politiska Sverige just nu. Den moderatledda regeringen har kört slut och ger just nu ett tämligen handlingssvagt och idélöst intryck inför framtidens utmaningar.

Medan Håkan Juholt och Socialdemokraterna har en lång rad idéer och förslag om hur vi ska bygga en trygg välfärdsstat, som tar vara på människornas förmåga och inte sliter ut dem på jobbet.

Håkan Juholt talade i Almedalen till alla som går till ett jobb. Men han talade inte om sänkta skatter. Det utrymmet i statsbudgeten vill han istället använda till tillväxtfrämjande investeringar i framför allt utbildning, men också vägar, tåg, tunnelbana och en fungerande välfärd för medborgarna både i storstäderna och i glesbygden.

Det linjetal Håkan Juholt höll i Visby fredagen den 8 juli var ett starkt ideologiskt tal med ansiktet vänt mot framtiden. Något av ett andra linjetal, sedan han blev vald för drygt 100 dagar sedan. Juholt tonade i talet ned sin humoristiska sida men lyckades ändå leverera så några skrattsalvor ekade i Almedalen. Talet inleddes med en förklaring av idén med social demokrati. Social demokrati är en politik för löntagarnas bästa sa Juholt inför den rekordstora publiken, 4 200 personer enligt Polisen.

Han talade levande och intresseväckande om solidariteten i samhället och konstaterade att “vi har råd med varandra”. Juholt menade att Reinfeldts borgerliga allians vill föra tillbaka Sverige till de växande, inte minskande, klassklyftornas Sverige. Men socialdemokratin står för en helt annan samhällsmodell. Vi kan inte sitta på läktaren när marknaden kör över människor, dundrade han från talarstolen och applåderna ekade.

Talet var dock inte i främsta rummet till för att presentera några större nyheter utan snarare förtydliga den socialdemokratiska berättelsen. Han pratade naturligtvis om de fyra huvuduppgifter som han presenterade i avslutningstalet vid kongressen. Ett program mot barnfattigdomen, en översyn av pensionssystemet (ger nu inte en tillräckligt god pension), en genomlysning av de senaste årens marknadsavregleringar och en översyn av partiets skattepolitik.

S-ledaren pläderade stark för vikten av att bygga ut och bättre underhålla vägar, järnvägar och bostäder. Miljonprogramområden som behöver byggas om så att det blir socialt bra miljöer. Lägenheter med ny uppvärmningsteknik som kan hålla för flera årtionden framåt.

Det behövs investeringsprogram för att bygga Sverige starkt för framtiden. Det är bättre och mer offensivt än bara skattesänkningar och det skapar dessutom jobb, tillväxt och välfärd för morgondagen.

De borgerliga har sänkt restaurangmomsen. Den ger kanske lite billigare toast Skagen på krogen och i bästa fall 3 500 nya jobb. För samma skattesubvention får vi 10 000 fler lärare. Vilket utvecklar Sverige mest, undrade han retoriskt. Det mesta av Håkan Juholts tal handlade som tiden på arbetet. Om arbetsmiljön och den lönedumpning som tyvärr förekommer. Nu dominerar mjuka arbetsmiljöproblem, som utbrändhet och förslitningsskador på grund av stress.

För att motverka detta vill Håkan Juholt återuppliva Arbetsmiljöinstitutet, som Reinfeldts regering lade ner redan under sin första mandatperiod. Han vill också stärka de anställdas möjligheter att påverka arbetsmiljön vad gäller arbetstider, scheman och bemanning. Rätt till heltid blir en självklar reform.

Håkan Juholt och Socialdemokraterna brukar av en allt mer tydligt oroad borgerlig regering på nystartade hemsidor beskyllas för att lova en massa, utan att tala om hur det ska betalas. Nu kostar inte ordning och reda på arbetsmarknaden så mycket och dessutom kommer Socialdemokraterna inte säga ja till regeringens förslag om ett femte jobbskatteavdrag (kostar 12 miljarder i skattebortfall). De miljarderna ska användas till investeringar i utbildning, tåg och tunnelbana, anser s-ledaren Juholt.

S-ledaren utlovade också i sitt tal i Almedalen att socialdemokraterna vill starta ett medicinskt forskningsprogram för att säkerställa att Sverige återigen tar en tätposition inom forskningen och läkemedelsbranschen. Han och partiet vill också att Migrationsverket ska få i uppdrag att följa upp de avtal som träffas om arbetskraftsinvandring. Juholt refererar till en undersökning från Hotell- och Restaurangfacket som visar att inte ett av de 54 undersökta företagen levde upp till avtalen. Det handlar om systematisk lönedumping som vi måste motverkas.

Den här slentrianmässiga skattesänkarpolitiken som regeringen Reinfeldt och finansminister Anders Borg har som nästan enda punkt “är som Hollywoodfilmer. Hajen 1kommer alla ihåg och tyckte var ganska spännande men vem minns Hajen 5? Det var ett dåligt manus, fantasilöst som bara rullar på. Det är inte offensivt, dåliga författare. Man vill ha en annan film, man vill se något annat.” Konstaterade s-ledaren Juholt och drog ner applåder och skrattsalvor i kvällsolen i Almedalen.

Håkan Juholt är, som även t ex Aftonbladet retorikexpert och andra konstaterade efteråt, en strålande talare och politiker. Han har lyckats sätta dagordningen för det politiska samtalet. Nu tvingas alla tala om barnfattigdomen, att den dåligt fungerande tågtrafiken måste åtgärdas och att det måste ske en jättesatsning på ett kunskapslyft från förskolan till forskningssamarbete mellan samhälle och näringsliv. Nu växer självförtroendet i det tidigare så modstulna socialdemokraterna. Och partiets nye ledare både vill och vågar visa vägen, vågar säg att det är hans parti och inte regeringen som nu har idéerna, visionerna och handlingskraft att agera.

Robert Björkenwall, robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home