Friday, September 23, 2011

Nya bekymmer för Merkel och en krisande juniorpartner i regeringen

Observerat:Tyska delstatsval skapar nya bekymmer för Merkel och särskilt för liberaldemokraterna FDP

Kom häromdagen åter från en sväng till förbundskansler Angela Merkels just nu lite vankelmodigt styrda Tyskland. Ett Tyskland där hennes krist- och fridemokratiska (“svartgula”) koalitionsregering under 2011 åkt på den ena valsnytingen efter den andra. Rätt nyligen så i Östersjö-delstaten Mecklenburg-Vorpommern (= Merkels hemdelstat) och sedan i huvudstaden Berlin söndagen den 18 september. Särskilt skakigt och krisartat är det för den borgerliga regeringens juniorpartner, fridemokratiska FDP, som tappade alla sina mandat i Berlins delstatsparlament när de 2,5 miljoner valberättigade Berlinborna fällde sitt utslag.

För tredje gången i rad skördade folklige socialdemokraten Klaus “Wowi” Wowereit en valseger och fortsätter att styra som överborgmästare, nu sannolikt i koalition med De gröna. Visserligen led SPD lätta förluster, men slutade med 28,6 procent (-2,2%) ändå som den klart starkaste parlamentsgrupp. För den kommande mandatperioden har partiet därmed två regeringsmöjligheter.

Det mest troliga är den röd-gröna varianten. Die Grünen under Renate Künast ledning levde visserligen inte upp till de egna förhoppningar att komma fram som ledande parti, men även 17,4 procent (+4,3%)är ett rekordresultat som möjliggör en koalition med SPD under populäre “Wowis” ledning som överborgmästare i Berlin.

På andra plats hamnade CDU som fick 23,2 procent (+1,9,1%). En stor koalition – SDP och CDU - är alltid möjligt men i praktiken har Wowereit redan uteslutit det som SPD:s första prioritet. En mindre förlust på 1,8 och 11,6 procent av rösterna för vänsterpartiet Die Linke innebär att den röd-röda koalition inte kommer att fortsätta ytterligare en mandatperiod i Berlin.

Ett svårt valfiasko blev det däremot för Merkel-regerings “gula”, FDP-parti som bara fick rekordlåga 1,9 procent (-5,7%) av rösterna och nu hamnade helt utanför delstatsparlamentet i Berlin. I förlängningen – med så många svaga val på raken för FDP – finns nu en klar risk att Merkels svartgula-koalitionsregering kan falla samma rätt snart. Med så många nederlag har “luften blivit allt tunnare för den svartgula regeringen”, konstaterar t ex Die Welt. Den stora sensationen i Berlinvalet var det svenskinspirerade nya ungdoms- och protestpartiet, Piratpartiet. De fick höga 9,0 procent av rösterna och har inte tidigare varit representerade alls i Berlin-parlamentet.

Åter röd-grön majoritet i tyska väljarkåren
För det bara för två år sedan dalade SPD (soc.dem) ner mot historiskt låga 23 procent i förbundsdagsvalet är den senaste tidens delstatsvalframgångar att partiet nu åter har fått luft under vingarna. Optimismen tilltar i partiet inför framtida, nya val. För första gången på länge är partiet i färska opinionsmätningar åter

på 30 procentsnivån. Tillsammans med de växande och på riksplanet allt starkare De gröna med runt 19 procent i opinionsstöd innebär det att det nu åter är en röd-grön majoritet i tysk politik. För en möjlig, framtida regeringsbildning behövs inte ens vänsterkonkurrenten Die Linke som pendlar runt sju procent. Starkast är dock fortfarande CDU/CSU (= Merkels kristdemokratiska block) med 33 procent men däremot utan chans att på nytt leda en borgerlig regering. Det beror på att koalitionspartnern FDP numera på riksplanet med nöd och näppe når upp till fem procent som krävs för representation i förbundsdagen.

Bakom den svart-gula nedgången döljer sig liberalernas partiinterna konflikt med den omstridde utrikesministern Guido Westerwelle samt den senast allt häftigare koalitionsstriden kring räddningspaketet för Grekland och euron.

Medan förbundskansler Angela Merkel och hennes finansminister Wolfgang Schäuble försöker lugna läget genom att organisera en majoritet kring den planerade lagstiftningen om ESM (europeisk stabilitetsmekanism) ägnar sig främst FDP och även det bayerska CSU åt kritik av detta.

Inte minst den nye FDP-ledaren, vicekanslern och ekonomiministern Philipp Rösler försöker göra vad han kan för att utnyttja den grekiska tragedin för att bromsa partiets djupa fall bland väljarna.

I detta för Merkel bekymmersamma läge har – lite överraskande - SPD kommit till undsättning. I en intervju i Berlin-tidningen Tagesspiegel am Sonntag söndagen den 18 september krävde SDP-ledaren Sigmar Gabriel ett slut på den aktuella regeringskoalitionen. Om Angela Merkel och Wolfgang Schäuble, finansministern, vill leva upp till sitt stora ansvar för Tyskland och Europa bör de avstå från att samregera med bråkande och krisande FDP.

SPD-ordförandens lösningsförslag är en CDU/CSU minoritetsregering som under en övergångstid fram till ett nyval skulle få parlamentariskt stöd från SPD. Med hjälp av de tyska socialdemokraterna i förbundsdagen kunde de nödvändiga stabilitetslagarna för euron och stabilitetsmekanismen ESM tryggas. Något som Sigmar Gabriel däremot utesluter är en förnyad stor koalition med CDU/CSU – i detta läge. Inte minst SDPs Peer Steinbrück –landets just nu populäraste politiker - har som f d mångårig finansminister ett gott rykte för sin kompetens att även kunna leda landet genom den rådande euro-krisen.

Det som dock talar emot en sådan lösning för Merkel är nyvalshotet/risken och att CDU/CSU – och särskilt FDP – då frukar att man kommer att förlora regeringsmakten som en i väljarnas ögon misslyckade svartgul koalitionen. Så spännande tider stundar i tysk politik.

Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com;
http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home