Wednesday, October 31, 2007

Vad som finns att lära av norska Trondheim

Krönika i Gotlands tidningar 31 oktober 2007

Svensk arbetarrörelse borde lära sig av Trondheim i Norge

För en tid sedan genomfördes kommunal- och fylkesval i Norge. För arbetarrörelsen finns det några saker att studera närmare.

Framförallt skillnaderna mellan Trondheim och resten av Norge. Och vad detta i sin tur också kan lära svensk arbetarrörelse.

Facklig mobilisering
Den första viktiga lärdomen är vikten av facklig mobilisering. På många sätt börjar historien med Arbeiderpartiets framgångssaga i Trondheim med att LO i Trondheim tog initiativet till, att själv aktivt fråga sina medlemmar och sedan också driva deras krav.

LO gick från att passivt stödja Arbeiderpartiet, till att sätta dagordningen för alla partier. Konceptet var enkelt och gick ut på att rådfråga sina medlemmar, vilka frågor som var viktigast. Och sedan fråga samtliga partier hur de ställde sig i dessa frågor. Man litade till sina medlemmar och drev deras krav. Målmedvetet och uthålligt. Och Arbeiderpartiet i Trondheim var inte sena, att ta till sig detta.

Radikal välfärdspolitik
Den andra viktiga lärdomen är, att detta i sin tur öppnade ett stort och växande utrymme för socialdemokratin, att spela på vänsterkanten i politiken.

Arbeiderpartiet i Trondheim har under den senaste mandatperioden och fram till årets kommunval påbörjat en återkommunalisering av tidigare privatiserade verksamheter, samt även genomfört den snabbaste dagisplatsutbyggnaden i hela Norge. (Norge släpar efter här jämfört med Sverige.)

Man har sedan gått till val på och genomfört radikal välfärdspolitik.

Ökade till 44 procent
Det senaste kommunvalet blev en bekräftelse på att Arbeiderpartiet valt rätt väg. Riksgenomsnittet för Arbeiderpartiet blev 30 procent, medan man i Trondheim tog hem storsegern genom att öka till 44 procent. Nivåer Arbeiderpartiet inte legat på sedan 70-talet i kommunvalen.

Så även svensk arbetarrörelse har ett och annat att lära av utvecklingen i norska Trondheim.

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home