Tuesday, October 16, 2007

Slitna Lissabon - platsen för några viktiga EU-avgöranden i oktober

Krönika i Gotlands tidningar 17 oktober 2007

Viktiga EU-avgöranden i Lissabon

Fackliga ledare från hela Europa möts i Lissabon i anslutning till toppmötet med EU:s stats- och regeringschefer.

Europafackets ordförande Wanja Lundby-Wedin och den brittiska generalsekreteraren John Monks deltar även på det så kallade sociala toppmötet, som hålls mellan EU:s ledning och arbetsmarknadens parter den 18 oktober.

Flexibilitet och trygghet
På dagordningen för Europafackets styrelsemöte i Lissabon i Portugal den 17-18 oktober finns bland annat det nya EU-fördraget, diskussionen om flexibilitet och trygghet på arbetsmarknaden, samt den senaste tidens finansiella oro på olika håll i Europa och USA.

Eftersom styrelsemötet hålls dagarna före stats- och regeringschefernas EU-toppmöte, är det naturligt att det nya, omstylade EU-fördraget blir en viktig diskussionsfråga.

I bästa fall kan det vara en åtminstone halvhyfsad chans, att påverka och slå ett slag för ett mera socialt Europa, så här i sista minuten .

Visserligen är det sant, att Europafacket i stort är positiv och välkomnar det nya fördraget. Men kritik finns på flera punkter. Framför allt så försöker man driva på från Europafackets sida, så att medborgarstadgan (rättighetsstadgan) i nya fördraget ska bli rättsligt bindande för alla medlemsländer, utan undantagsmöjligheter för Polen och Storbritannien. Och att de sociala parternas roll ska få en framträdande plats i fördraget.

Redan fått undantag
Men som bekant har Storbritannien redan lovats undantag från stadgan och kommer därmed inte att bli bunden av reglerna.

Även Polen vill stå utanför, men inte på grund av arbetsmarknadspolitiken, utan därför att man anser att stadgan är för liberal i moraliska (läs abortfrågan) frågor.

Det europafackliga styrelsemötet, där fackliga representanter från över trettio länder deltar, kommer även att anta ett uttalande om så kallad flexicurity.

Den i hela Europa just nu så heta frågan om balansen mellan trygghet och flexibilitet på arbetsmarknaden.

Europafacket kommer också att diskutera EU-kommissionens så kallade meddelande, om hur arbetsliv och familjeliv ska kunna förenas bättre på den europeiska arbetsmarknaden.

På fackets dagordning står även en analys av de framtida utmaningarna på arbetsmarknaden, som Europafacket gjort tillsammans med de europeiska arbetsgivarna.

På stats- och regeringschefernas EU-toppmöte har, utöver fördraget, också föreslagits, att man på toppmötets dagordning också ska ta upp frågan om en "export" ut i världen av EU:s så kallade Lissabon-strategi (från år 2000) för hållbar utveckling och jobb.

Både jobb och bra miljö
Detta som ett sätt, att ge en ökad spridning i världen av de "europeiska värderingarna" med att kombinera hållbar utveckling med social rättvisa, sysselsättning och omsorg om miljön.

Enligt tidningen European Voice har bland andra Indien, Kina och Brasilien visat intresse för EU:s Lissabonstrategin, som presenterades i den portugisiska huvudstaden för drygt sju år sedan.

Så några intressanta och möjligen också hårda förhandlingsdagar i EU-Europa avslutar den andra oktoberveckan i den charmiga, men lite nedslitna portugisiska huvudstaden Lissabon under ordförandeskap av EU-landet Portugal.

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home