Tuesday, October 09, 2007

Fackliga rättigheter kränks i Estland, Litauen m fl EU-länder

I Gotlands tidningar 9 oktober 2007

Fackliga fri- och rättigheter kränks
i Estland, Litauen och Storbritannien

Allvarliga brott mot de fackliga rättigheterna sker i flera EU-länder. Det slår Internationella fackliga samorganisationen, IFS, fast i sin årliga rapport.

I Central- och Östeuropa finns ett tydligt mönster, där regeringar och arbetsgivare med hot och trakasserier förhindrar uppkomsten av fria och demokratiska fackföreningar, enligt IFS.

I retoriken från olika talarstolar låter det ofta fint om det sociala Europa. Men bakom detta döljs en mörkare verklighet, när det gäller de fackliga rättigheterna. I IFS-rapporten redovisas omfattande kränkningar i bland annat i de baltiska staterna Estland och Litauen, i Tjeckien, Polen och Bulgarien, men inte heller Storbritannien går fri från kritik.

Lagar efterlevs inte
Juridiskt finns visserligen skydd både för de fackliga rättigheterna och för strejkrätten, även om just konflikträtten ofta är kraftigt beskuren. Men det allvarliga är, att lagarna inte efterlevs och att sanktioner sällan utdöms.

De fackliga organisationerna rapporterar om att fackligt aktiva avskedas eller omplaceras. Vidare så belönar företagen löntagare, som inte går med i facket. Metoder som även här i Sverige har förespråkare bland till exempel nyliberala stureplanscenterpartister och vissa näringslivslobbyister på högerkanten.

Enligt IFS finns ett mönster där uppkomsten av fria och demokratiska fackföreningar förhindras av regeringarna och av arbetsgivarna.

Och även om möjligheter till kollektivavtal finns, förekommer sådana sällan i flertalet central- och östeuropeiska länder.

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home