Wednesday, August 15, 2007

300 000 har lämnat a-kassan

Ledarkrönika i Gotlands tidningar den 16 augusti 2007
300 000 har lämnat a-kassan

Fredrik Reinfeldt och hans borgerliga regering har redan avsatt ett tydligt avtryck på svensk arbetsmarknad.
Ett knappt år vid makten och redan har 300000 nu lämnat a-kassan. Detta som ett resultat av högerregeringens mycket medvetna politik, att dels plocka bort skatteavdraget för såväl fackförenings-, som a-kasseavgiften. Och dessutom tvinga fram en höjning av den månatliga a-kasseavgiften med i snitt 235 kronor.

Dyrare och sämre a-kassa
Den a-kassa och ekonomiska livlinan vid risk om arbetslöshet löper nu en allvarlig risk för att dö svältdöden. Att många redan nu - och än fler kan det snart bli - står utan ersättning, om de skulle bli arbetslösa, gynnar inte någon. Allra minst dem själva.

Dessutom drabbas alla de som står kvar som medlemmar i a-kassan genom att den nu riskerar att bli ännu dyrare för dem som är kvar.

Hela idén och solidaritetstanken med våra a-kassor, att många (de allra flesta) tillsammans ska dela på bördorna, är på väg att slås sönder, när allt fler röstar med fötterna och lämnar det gemensamma trygghetssystemet vid arbetslöshet. I takt med att avgifterna stigit kraftigt (syftet med den borgerliga regeringens politik) har allt fler lämnat a-kassorna genom att straffar ut sig. Det vill säga struntat i att betala avgiften.

Förr var det så relativt få, att det inte vållade a-kassorna några större problem. A-kassorna kunde hantera det. När nu antalet utträden har skjutit i höjden, fungerar inte det längre. Allt fler a-kassor funderar nu på att anlita eller anlitar redan inkasso för att klara uppgiften.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) och hans borgerliga regeringskollegor kräver in sin skatt. Men Littorin betalar inget inkassoföretag för att få in stålarna. Det får a-kassorna sköta. Och ta utgiften.

Slår mot låginkomstyrken
Fredrik Reinfeldt lovade i sitt sommartal häromdagen att a-kasseavgiften ska sänkas. Men bara för de sektorer, som har en låg arbetslöshet.

Annat var inte heller att vänta från det hållet. De med höga arbetslöshetstal får skylla sig själva. Den som utsätts för de största riskerna och har svårare än andra, att se om sitt hus själv, ska få betala mer.

Klassisk moderat politik, inga "nya moderater" här inte. Annat än språkbruket. Som alltid är det i låginkomstyrken, som risken oftast är störst att bli arbetslös. Regeringens politiska strategi är glasklar. Den som tjänar minst ska få betala mest - om de vill och orkar vara kvar i a-kassesystemet och den omställningsförsäkring, som den erbjuder.

Många väljare känner sig nog lurade. De för regeringen så usla opinionssiffrorna under 2007 talar här sitt tydliga språk.

Brutal klasspolitik
Samtidigt fortsätter vårt så beprövade och i det stora hela väl fungerande a-kassesystem att förblöda. Och allt fler - i tider av globaliseringshot och snabba kast på arbetsmarknaden - står inför hotet av en gradvis allt sämre omställningsförsäkring. Eller är redan utanför systemet.

Allt detta för att den moderatledda regeringen ska kunna leverera sina skattesänkningslöften - mest till de redan välbärgade.

Medan de arbetslösa, sjuka, långtidssjukskrivna och andra som inte tillhör samhällets "kelgrisar" tvingas stå för notan.

I takt med att regeringen Reinfeldt fortsätter regera så blir dess brutala klasspolitik allt tydligare för allt fler. Också för många som möjligen trodde annat på valdagen i september 2006.

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home