Friday, June 15, 2007

Sahlin och Reinfeldt i partiledardebatten

Gotlands Tidningar 15 juni 2007

Mona Sahlin var för snäll mot Reinfeldt i partiledardebatten

Apropå riksdagens avslutande partiledardebatt den 13 juni, så är en generell reflektion att det för oppositionen nog ändå inte är rätt metod att möta statsminister Reinfeldt med för snäll och lågmäld retorik, om man vill nå ut till folk.

Lite tuffare och brutalare
Vill man - vilket nog socialdemokraterna rimligen vill - tydliggöra skiljelinjerna, så är det nog bättre att möta Reinfeldt lite tuffare och brutalare än som till exempel Mona Sahlin oftast gjorde i den avslutande partiledardebatten för vårriksdagen 2007.

En av Mona Sahlins bästa repliker var när hon sade att om det nu går så bra för Sverige, varför görs inget för dem som har svårast att komma in på arbetsmarknaden och står längst ifrån den.

Där har den borgerliga regeringen rustat ned över hela linjen: Komvux, AMS-utbildning och skyddad sysselsättning.

Det var en klar poäng till Mona Sahlin när hon konstaterade att vi kan tacka komvux för att finansminister Anders E Borgs (m) begåvning togs till vara liksom förre justitieministern Tomas Bodströms (s).

Pratkvarnen Olofsson (c)
Maud Olofsson (c), en riktig pratkvarn, verkade vara kvar i retoriken från valrörelsen och yrade om massarbetslösheten förra året och en miljon, som inte går till jobbet en vanlig dag.

Det kändes rätt nattståndet, särskilt som finansministern Anders E Borg i vårpropositionen inte sträckte sig längre än att 900 000 medborgare kommer att vara kvar i utanförskapet. Och begreppet utanförskap och "bred arbetslöshet" är ju numera borttaget ur moderaternas egen hemsida. Den sista halmhatten i folkpartiet, Lars Leijonborg, var precis så skrytsam, stöddig och besserwisseraktig som man kunde förvänta sig.

Han kommer nog inte saknas av många i framtida partiledardebatter. Trots de tackord han fick av sina partiledarkollegor.

Gör till och med mindre
Den bästa repliken i hela partiledardebatten var Mona Sahlins: "Det finns företagare som säger att näringsminister Maud Olofsson pratar till och med mer och gör till och med mindre än Mona Sahlin gjorde." Den satt fint!

Men i stort blev inte så mycket minnesvärt sagt i vårriksdagens avslutande partiledardebatt.

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home