Wednesday, June 20, 2007

Om socialdemokraterna vunnit valet 2006

Gotlands Tidningar 20 juni 2007

Om socialdemokraterna vunnit valet

Om Göran Persson och socialdemokraterna inte slarvat bort, utan i stället vunnit valet i september 2006, så skulle hade vissa ting varit annorlunda i Sverige.
De arbetslösa hade kunnat räkna med en höjning av a-kasseersättningen till över 900 kronor per dag i stället för den sänkning till 680 som alliansregeringen genomförde i mars 2007.

De långtidsarbetslösa, som nu starkt oroar sig för att få ihop familjeekonomin, skulle inte ha behövt se med fruktan och oro på framtiden.

De deltidsanställda - som nu ställs utanför a-kassan beroende på de nya, skärpta kvalifikationsreglerna - hade känt en trygghet i stället för en osäkrare tillvaro.
Den lag som den tidigare socialdemokratiska regeringen lagt på riksdagens bord om en skärpning av anställningstryggheten för de säsongsanställda, hade genomförts och gett de säsongsanställda laglig förtur nästa gång arbetsgivaren behövt anställa.

Plusjobben i kommuner och lagsting hade varit kvar och tiotusentals arbetslösa hade inte behövt lämna sin arbetsmarknadsutbildning och träda ut i öppen arbetslöshet.

Någon form av skattesänkning med en rimlig fördelningsmässig profil hade det nog också blivit med tanke på den superstarka svenska statsbudgeten, som tillåter en viss påspädning av köpkraften.

Inget talar heller för att socialdemokraterna hade skjutit upp den utlovade tandvårdsreformen, som nu blivit fallet med alliansens motsvarande vallöfte.
Det kan finnas skäl att påminna om detta. Mycket - om inte allt - hade kunnat se lite annorlunda ut, om väljarna den 17 september 2006 reagerat som de nu gör i den senaste tidens opinionsmätningar.

Då hade dessa socialdemokratiska vallöften varit på väg att förverkligas i stället för den orättfärdiga klasspolitik med gåvor till de redan välmående och sänkta a-kassedagpenningar till de arbetslösa, som nu blivit verklighet.

SCB:s stora partisympatimätning med 9 400 tillfrågade, som kom härom veckan, visar att det folkliga missnöjet är stort med Reinfeldt-regeringens orättfärdiga klasspolitik.

En betydande majoritet av svenska folket vill inte ha vad de nu fått se och uppleva mindre än ett år efter valdagen.

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home