Thursday, September 27, 2007

Finansminister Borg och hans ideologiska bakgrund

I Gotlands tidningar 27/9-07
Finansminister Anders Borg (m) vill rasera den allmänna välfärden så de rika blir rikare

Finansminister Anders Borg (m) var i början av 1990-talet en östgötsk moderat studentpolitiker, som mer var intresserad av idéer än av praktisk politik. Han var då en synnerligen aktiv libertarian, extrem marknadsliberal på högeryttersidan.

Vill rasera välfärden
Den som närmare vill studera vad Anders Borg & co tyckte och tänkte, kan med fördel närmare studera den lilla skriften "Generell välfärdspolitik - bara ett magiskt ord?".

En synnerligen kritisk pamflett om den svenska välfärdsmodellen. Utgivare av skriften var den näringslivssponsrade högertankesmedja Timbro.

I en annan samtida skrift, "Förmynderiets teori - en kritik av public service-ideologin" (också Timbro), presenterade libertarianerna sina argument för den kommersiella radion. De gav även en grov skiss över det auktionsförfarande, som den borgerliga Bildt-regeringen etablerade under den misslyckade borgerliga regeringsperioden 1991-1994.

Straffar långtidssjuka
Då Anders Borg för övrigt jobbade i Carl Bildts närhet i statsrådsberedningen. (Här finns mycket av de ideologiska rötterna till vissa moderater och före detta statsråds medvetna skolk med, att inte vilja betala sin tv-licens.)

Anders Borg har nu blivit en finansminister, som med påstått vetenskapligt stöd tubbar och straffar långtidssjuka och arbetslösa med sänkta ersättningar, samtidigt som han gynnar de rika med ständigt nya gåvor.

Allt med det påstått övergripande syftet, att föra en kamp mot utanförskapet och för fler i arbete och egen försörjning (bland annat i skattesubventionerade, lågbetalda städjobb hos de rika i deras allt mera lågbeskattade lyxvillor).

I grunden har Anders Borg, trots sin påstådda pragmatism, kvar sin närmast pojkaktiga inställning till samhället och att människors beteende både kan och är möjligt att styra, med stöd av teoretiska räknestycken och utpräglat utra- och marknadsliberala teorier.

Dåliga opinionssiffror
Det märkliga är dock, så här långt, att svenska folket inte applåderar, utan tvärtom, visar sig djupt ogilla denna resa in i ett nytt och mera egoistiskt politiskt Sverige.

Svenska folket visar sig i mätning efter mätning "belöna" Borg och hans borgerliga kollegor med ständigt lika nya och dåliga opinionssiffror.

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home