Thursday, August 30, 2007

Erkki Tuomiojas ovanliga mormor

Ledarkrönika i NSD 30 augusti 2007
Krönika/ Erkki Tuomiojas ovanliga mormor

Finlands mångårige utrikesminister, socialdemokraten Erkki Tuomioja, är känd som en god politiker med stort internationellt kontaktnät, maratonlöpare och en som gärna bär Amnestys märke på kavajuppslaget. Han är därtill känd som en reflekterande intellektuell, flitig bokläsare och en utmärkt skribent.
Hans senaste alster, "Häivähdys punista" (Tammi förlag, 2006) - "En strimma av rött" på svenska - tillhör de allra bästa som flutit fram från hans penna.

Välförtjänt har han fått det prestigefyllda Finlandia-priset i fackboksklassen för sin utmärkta skildring av sin berömda mormor, författaren, rundradiochefen och Bertold Brecht-vännen Hella Wuolijoki och hennes mera okända syster Salme Pekka.

Rader av kända finländska och internationella politiker, kulturpersonligheter, diplomater, spioner och andra passerar revy. Mitt i detta kraftfält finns den rundlätta lilla Hella Wuolijoki som en spindel i nätet. Hon var född i Estland år 1886 och hette då Ella Murrik. I början av 1900-talet flyttade hon till studier i Finland. Men hon kom alltid att tala finska med en estnisk brytning.

Rätt snart kom hon in i intellektuella kretsar i Helsingfors och fann även sin man, s-politikern Sulo Wuolijoki. Till hennes umgängeskrets hörde även anhängare till de ryska bolsjevikerna, bland annat bolsjevikagenten Meir Trilisser som senare kom att göra karriär i underrättelseorganisationen GPU.

I formell mening var dock Hella Wuolijoki aldrig medlem i Finlands kommunistiska parti, SKP. Hon var mer av en naiv vänsterintellektuell som trodde gott om kommunismen.

En annan mera känd sida var hennes författarskap. Hon skrev både goda romaner och pjäser. Inte minst då den fantastiska Niskavuori-sviten, som än i dag räknas som klassiker på de finska teaterscenerna och och som stått modell för den tyska dramatikern Bertold Brechts berömda teaterpjäs "Herr Puntila och hans dräng Matti".

Hella Wuolijoki hade förmågan att trollbinda och ibland också manipulera sina omgivning men var samtidigt också både naiv och blåögd. Inte minst i politiska sammanhang.

Hella Wuolijoki dömdes till fängelse för att hon gömt den underjordiskt verksamma Kerttu Nuorteva, dottern till den i Sovjetunionen boende pappan och finska emigrantkommunisten Santeri Nuorteva.

Men efter kommunisternas stora valseger i finska riksdagsvalet 1945 så blev hon fri och började en ny karriär som chef för Finlands rundradio.

Det är en läsvärd bok Tuomioja, nu tung oppositionspolitiker, skrivit om sin berömda mormors märkliga livsöde.


Robert Björkenwall, firlansjournalist, f d mångårig presschef i Seko, tidigare sakkunnig i regeringskansliet, författare till bl a en bok om Finland m m

0 Comments:

Post a Comment

<< Home