Thursday, October 04, 2007

Mats Odells totala fiasko

Krönika i Gotlands tidningar 4 oktober 2007
Mats Odells totala fiasko

Finansmarknadsminister Mats Odell, kd, har snabbt, mycket snabbt, men föga överraskande, utvecklats till den moderatstyrda regeringens kanske klenaste kort.

Hans "trovärdighet är svårt sargad", skriver Svenska Dagbladets näringslivskrönikör den 2 oktober. Apropå Carnegie-skandalen och om det faktum att han ensam, och ingen annan, bär ansvar för rekryteringarna av Carnegies tidigare VD Karin Forseke, som rådgivare. Och Carnegies boss för regelefterlevnad, Urban Funered, som statssekreterare.

Nedgörande kritik av Odell
Och det bara veckorna innan Finansinspektionen kommer med sin fullständigt nedgörande kritik av finans- och värdepappershandelsbolaget Carnegie.
Svenska Dagbladets näringslivskrönikör konstaterar: "Att anställa Urban Funered som statssekreterare ter sig märkligt. För att inte säga korkat".

För hela den här soppan, med den synnerligen illa och på marknadsfundamentalismens ideologi byggda utförsäljning av statens egendom, bär kd:s viceordförande statsrådet Mats Odell själv ansvaret. I det mer frispråkiga Göteborg har en partivän till Odell vid ett tillfälle konstaterat, att statsrådet Odell är den ende han känner, som kan gå rak i ryggen - utan ryggrad.

Carnegieskandalen
Redan när Finansinspektionen i sista veckan i september kom med sin svidande kritik mot finansföretaget Carnegie, dök dess resultat med 600 miljonerkronor.
Från inspektionen kom också krav på omedelbar avgång för både VD och styrelseordförande, ett vite på högsta möjliga bötesbeloppet, 50 miljoner kronor. Samt ett på håret när indraget tillstånd för värdepappershandel.

Redan då borde finansmarknadsminister Mats Odell ha förstått det olämpliga i, att ha kvar sina båda handplockade Carnegie-personer. Han borde också ha förstått, att förtroendet är förbrukat inte bara för Forseke och Funered, utan också för Carnegie, som samarbetspartner för utförsäljningarna. Nu har såväl Karin Forseke (1 oktober), som Urban Funered (3 oktober) gått. Carnegie har självt (kvällen 2 oktober) insett det för Odell olämpliga, att ha kvar dem, som utförsäljningsbutik och därför lämnat uppdraget, att kränga börsbolaget OMX och bolåneinstitutet SBAB.

Nu borde det i normalfallet, men Mats Odell är inget normalfall, även vara dags för Mats Odell själv att fundera över sin roll och sin framtid.

Reinfeldt avgör
Men att så skulle ske, är inte särskilt troligt, i synnerhet inte sedan Reinfeldt själv uttalat sitt förtroende för honom.

Att sedan, som nu sker i hela denna självförvållade soppa, skylla på sina politiska motståndare, är knappast ägnat att inge något förtroende.
Reinfeldt borde inse det. Mats Odell verkar bli den sista att inse det. Och om Reinfeldt låter honom sitta kvar, så lär det nog bli nya misstag och nya självmål från kd-vicen och regeringens kanske klenaste kort.

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home