Thursday, October 25, 2007

Högre löneandel och lägre vinster - en av globaliseringens utmaningar

I Gotlands tidningar den 26 oktober 2007

Högre löner och lägre vinster

- Lönernas andel i ekonomin behöver höjas och vinsternas andel sänkas, konstaterade den tidigare chefsekonom i TCO, Roland Spånt, på ett frukostseminarium i Atlas/Premiss förlags regi häromdagen.

Han anser, att det borde vara ett bärande inslag i en facklig strategi, att hantera en globalisering, som lett till "kapitalets revansch" (bok av Roland Spånt) och att löntagarna trängts tillbaka makt- och fördelningsmässigt under senare år.

Dessa förslag finns närmare beskrivet i Roland Spånts "Kapitalets revansch - kan löntagarna komma tillbaka?".

Skriftserie för facket
Boken ingår, som en central del i det av fackförbundet Transport initierade bokprojektet om jobben, lönerna-vinsterna, välfärden och globaliseringens vinnare och förlorare.

Andra skrifter i samma serie är bland annat Roland Spånts "En värld i oblans", den tidigare LO-utredaren Ingemar Lindbergs "En ny maktbalans - omvälfärdsstatens överlevnad i globaliseringens tid", Biebler-Lindbergs "Blågult fack och gränslöst kapital - vägval för svenska fackföreningsrörelse".

- De ger inga givna svar på alla frågor, som våra medlemmar ställer sig, men stimulerar till fortsatt diskussion, precis som meningen är, konstaterade Transports vice ordförande Clas Linder på frukostseminariet på Atlas/Premiss förlag häromdagen.

Roland Spånt beskriver i sin skrift Kapitalets revansch, hur ett övergivande av det traditionella, fyrkantiga BNP-begreppet och en övergång till att i stället räkna utifrån ett "löntagarnas BNP" vore bra för att öka fokus på löntagarnas andel av vinsten över tid.

"Löntagarnas BNP" är en sammanvägning av BNP-tillväxt med utvecklingen av löneandelen för löntagare, LBNP.

Ökad löneandel av vinsten
Innebär då krav på en ökad löneandel av vinsten, att fackföreningsrörelsen i Sverige ska driva tuffare lönekrav än man hittills gjort?

- Nja, det är nog svårt, att göra det på egen hand i enbart Sverige, utan det kräver nog en europeisk samordning av ett sådant lönekrav.
Och här ska man notera, att inom EMU-området inom EU har kapitalandelen ökat ännu lite snabbare på löneandelens bekostnad, konstaterar Roland Spånt.

Vad vi på hemmaplan i Sverige, vid sidan av den här önskade europeiska samordningen av fackliga lönekrav, både kan och borde göra, är att se till, att de väldiga vinsterna i finanssektorn (10000 kronor per svensk i banksektorn) kommer ner på en mera rimlig nivå.

Bland annat genom att vi bli mera aktiva och agerar mera samordnat, som konsumenter av olika finansiella tjänster. En lägre vinstandel i vår finanssektor, skulle i sin tur leda till en ökning av löneandelen i vår ekonomi, anser den tidigare chefsekonomen i TCO Roland Spånt.

Globaliseringen har både vinnare och förlorare. En aktivare fackföreningsrörelse, ökad andel fackligt organiserade och en starkare konsumentmakt kan göra mer för att förlorarna ska bli färre. Och att löntagarna får ut en lite större andel än nu av de totala vinsterna i vår ekonomi.

Globaliseringens utmaningar
Det kan sägas vara några bärande teman i den skriftserie om globaliseringens utmaningar, som nu har getts ut med stöd av Transportarbetareförbundet.

Visst vore det också önskvärt, att de får stor spridning och blir brett lästa och diskuterade inom såväl Transport, som andra LO-förbund.

Många är i behov av lite vägledning och stimulans kring hur globaliseringens utmaningar bäst ska hanteras de närmaste åren.

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home