Saturday, January 20, 2007

Mona Sahlin måste övertyga sina skeptiker och facket för att bli respekterad

Analys
Mona Sahlin måste övertyga facket och sina skeptiker för att blir respekterad

Efter elva år av berg- och dalbana varvat med en hel del personliga katastrofer och inte så lite egenförskyllt slarv med kontokort, obetalda räkningar och annat kallar nu partiet åter Mona Sahlin och erbjuder henne den allra högsta förtroendeposten. Kommer det att gå bra? frågar sig Robert Björkenwall, frilansjournalist, f d mångårig presschef i Seko och tidigare sakkunnig i regeringskansliet.

Efter 30 år som heltidspolitiker lämnade Göran Persson (s) onsdagen den 17 januari 2007 riksdagens partiledarscen - stödd på krycka och med gröna gummistövlar i näven. Formellt slutar han först på partikongressen nu den 17 mars men reellt tog allt slut i och med hans sista partiledardebatt i riksdagen den 17 januari. En 11-årig, färgstark partiledarepok stövlade ut ur strålkastarljuset och in i skogarna runt sjön Båven i Torp i Sörmland. Han gjorde det efter 21 år som riksdagsledamot, 15 år som statsråd, 11 år som partiledare, 10 år som statsminister och 7 år som kommunalråd i sörmländska Katrineholm. Han deltog i sin sista debatt i kammaren och kommer inte tillbaka. Nästa gång socialdemokraterna ska opponera mot statsminister Fredrik Reinfeldt (m), vid frågestunden nästa vecka, låter Göran Persson Mona Sahlin ta diskussionen. Den nya partiledaren för Sveriges i särklass största politiska parti.

Det blir partiets "come back"-girl framför andra, Mona Sahlin. Hon är dock långtifrån partiets drömkandidat. Men hon vill och vågar ändå ställa upp och säga ja. Och i detta sitt ja med självförtroende har hon haft stöd av EU-kommissionären och nej-sägaren Margot Wallström och en del andra ivriga supportrar. Skulle hon och socialdemokraterna sedan vinna nästa riksdagsval 2010 lär nog Margot Wallström återkomma som statsråd och utrikesminister i en Sahlin-ledd regering.

Efter elva år av berg- och dalbana varvat med en hel del personliga katastrofer och inte så lite egenförskyllt slarv med kontokort, obetalda räkningar och annat kallar nu partiet åter Mona Sahlin och erbjuder henne den allra högsta förtroendeposten. Kommer det att gå bra? Mycket beror på om hon på rätt sätt förmår att ta till sig den kritik och skepsis som funnits och ännu finns mot henne som person.

I fackföreningsrörelsen finns ännu många skeptiker och kritiker och inte heller precis alla tycker att hon precis är så ideologiskt påläst som önskvärt vore för en partiledare. Somliga undrar nog också hur det står till med hennes syn på klassisk socialdemokratisk välfärds- och sysselsättningspolitik. Kan man lita på henne där? Onekligen har hon ett och annat att bevisa innan hon i reell mening blir också hela det stora svenska socialdemokratiska partiets verkliga ledargestalt.

Men LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin öppnade häromdagen i en radiointervju för samarbete med fackföreningsrörelsen. Det lär Mona Sahlin behöva sköta väl om hon ska kunna bli en respekterad partiledare i alla läger inom partiet. Om hon inte ska bli socialdemokratins motsvarighet till moderaternas misslyckade partiledare Bo Lundgren måste hon ta i med hårdhandskarna redan från start och visa att hon förstått varför socialdemokraterna förlorade det annars så "givna" valet 2006. Därtill måste hon, tillsammans med övriga i partiledningen, satsa på att vitalisera och bygga upp den nu rätt nedgångna partiorganisationen och även visa att man har större respekt för medlemmarna än för opinionsundersökningar, fokusgrupper och reklambyråers inte så sällan rätt beskäftiga råd och dåd. "För få känner igen socialdemokraterna som en ilsken folkrörelse mot orättvisor." Som Olof Palme brukade säga...

Det är tyvärr ännu mera sant idag. Så det var klokt av Mona Sahlin att hon citerade Olof Palme om behovet av en reformering av partiorganisationen på sin presskonferens. Och flaggade för ödmjuk analys av den smärtsamma, för många överraskande valförlusten. Ty behov finns. Annars kan det snabbt visa sig att Sahlin blir socialdemokraternas svar på Bo Lundgren och då blir det inte, som annars är det normala hos de svenska socialdemokraterna, några minst tio år som partiledare. Mona Sahlin har mycket att bevisa och är nog själv, förhoppningsvis, medveten om just detta.
ROBERT BJÖRKENWALL, frilansjournalist
f d mångårig presschef i Seko, tidigare också sakkunnig i regeringskansliet

(Publicerad i bl a Norrköpings tidningar den 20 januari 2007)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home