Friday, December 22, 2006

Verkligheten bakom m-modellens så kallade jobblinje

Analys
Verkligheten bakom m-modellens så kallade jobbpolitik

Som bekant tvingades Fredrik Reinfeldt redan i valrörelsen erkänna att bara 500 kronor skulle bli kvar av den skattesänkning - jobbavdraget - på en tusenlapp i månaden som moderaterna trumpetade ut på sina valaffischer.

Nu har Hotell- & Restauranganställdas förbund inom LO räknat ut effekten för en typisk anställd inom branschen, en bransch med många säsongsanställningar. Under ett år arbetar man växelvis på heltid och på deltid och är helt arbetslös, ett vanligt förhållande inom denna rörliga säsongsverksamhet. När hänsyn tagits till de nya och tuffare a-kassereglerna med de sänkta ersättningsnivåerna och de hårdare kvalifikations- reglerna i A-kassan förlorar den enskilde inom HRF-förbundet 3 000 kr i månaden på regeringens nya jobb- eller snarare arbetslöshetspolitik. Och då är skattesänkningen inräknad.

Så ser verkligheten ut bakom arbetsmarknadsminister Littorins och finansminister Borgs modeller. Inga 500 spänn plus utan snarare 3 000 back blir det för åtminstone somliga när den så kallade jobbpolitiken omsätts i verkligheten. Nationalekonomiska spåmän som lånar sig åt att legitimera den här politikomläggningen ska man inte ta för allvarligt på. Också nationalekonomer styrs alltid till syvende och sist av sina politiska värderingar. Även om de gärna vill framhålla att de är strikt vetenskapliga. Men det är dom inte.
ROBERT BJÖRKENWALL
robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home