Thursday, November 23, 2006

Hur ser socialdemokraternas jobbpolitik ut

Gotlands Tidningar 22 november 2006

Var är socialdemokraternas jobbpolitik utan utslagning?
Lördagen den 18 novembers hölls några mycket välbesökta seminarier i ABF-huset i Stockholm om jobben, globaliseringen och fackföreningsrörelsen. Samt om behovet av visioner och drömmar i politiken.

Där var det många som med instämmande citerade nuvarande Seko-ordföranden Janne Rudéns konstaterande om Sverige idag. Tre grupper i Sverige Om hans konstaterande i den komplementära LO-tidningen "Alla" om att Sverige numera kan indelas i tre "kategorier". Yrkesarbetarna med en hyfsat bra ställning på arbetsmarknaden, den växande skaran projekt- och tillfällighetsarbetare med allt otryggare jobb och utanförskapets människor som aldrig eller nästan aldrig får in en fot på arbetsmarknaden.

Så ser dagens Sverige i växande grad de facto ut. Se där en utmaning för arbetarrörelsen att formulera en politik som ger ett bättre och robustare svar än som socialdemokraterna förmådde göra inför valet den 17 september.

Och bättre än alliansregeringens, som nu bara har "låglöneträskets väg" i kombination med en kraftigt sänkt a-kassa att nu erbjuda svenska folket. Borgerligt låglöneträsk En lika kortsiktig som klassklyfteökande väg till så kallad borgerlig jobbskapande politik. Deras väg är ett allt snabbare race till botten (arbetande fattiga i låglönejobb).

Men hur ser arbetarrörelsens alternativ ut? Nya kompens- och utbildningslyft, upprustad arbetsmarknadspolitik, investeringar, ökad inhemsk efterfrågan - sammanvävd till en hållbar jobbstrategi som håller för framtiden!? Dags då att börja jobba och mejsla ut den nu - och inte i övermorgon!

Det räcker inte med att "lapa i sig" den senaste uppgången i söndagens Sifomätning (19 november) för socialdemokraterna och motsvarande kraftiga nedgång i väljarstöd för nya alliansregeringen.

I huvudsak sannolikt en effekt av den nya regeringens lika usla som oproffsiga hantering av a-kasseförändringen.
Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home