Wednesday, October 18, 2006

De nya moderaterna - ett nersolkat varumärke

De nya moderaterna är numera ett rätt nersolkat varumärke. Den senaste veckans skandaler i Reinfeldt-ministären har uppenbarligen fått en tydlig effekt. För att uttrycka det på det marknadsspråk som dessa, företrädelsevis nyliberala moderater själva föredrar att använda: De nya moderaternas varumärke har devalverats kraftigt..Och nersolkningen har gått överraskande fort.

Men därtill går också en annan sak att läsa ut. Den politiska luften har också rensats och renats något av dessa skandaler. Det har blivit lättare för många fler att se och höra vad den moderatledda regeringen nu faktiskt säger och föreslår och vad den i grunden står för. När finansminister Anders Borg i TV-rutan - i samband med budgetpresentaionen - fick frågan om han kunde förstå att den höjda fackavgiften var mycket pengar för den som har en låg lön, så lät det inte trovärdigt när han sa att han kunde förstå det. Än mer måste det för de flesta ha framstått som åtminstone på gränsen till hyckleri när han därefter lade till att han var och är för starka fackföreningar. Och att han rekommenderade folk att gå med i facket.

Vad tror han? Inbillar sig denne nye moderat att väljarna litar på en person som rekommenderar fackligt medlemskap och samtidigt kraftigt fördyrar samma medlemskap? Samtidigt som han - och än mera så andra m-statsråd - gärna utnyttjar billig svart arbetskraft? Börjar inte lite fler nu faktiskt förstå att deras "jobbskapande" m-politik är en politik för fler låglönejobb!? Möjligen är det för att "ha råd" att betala hjälp i hemmet vitt som t ex nu avgångna kulturminister Cecilia Stegö Chilò har mage att begära fullt avgångsverderlag på 1,2 mille för sina knappa tio dagar som statsråd? En annan sak är sedan om den särskilda nämnd som har att pröva detta också verkligen ger henne denna saftiga timpeng för blott tio dagars arbete.

Hur som helst har ändå något gott, trots allt, kommit ut av den senaste veckans skandaler. Sikten har blivit klarare och luften rensats från slagg som tidigare skymde och grumlade folks andningsorgan och syresättning av hjärnan. Uppenbarligen är - framgår av medias fortsatta granskning - är dessa skandaler inte heller över. Ännu. Och varumärket "de nya moderaterna" redan haft sitt bäst före datum.

En annan sak är sedan: hur drar oppositionen - (s) och andra - nu nytta av detta? Och när förmår man samla ihop sig så att det märks? Möjligen först till senvåren 2007 ...eller?

Månne om det ändå inte krävs lite mer av kraftfull och trovärdig s-politik och en tillämpad arbetslinje-vision som verkligen bär än som den modesta, lite väl ängsliga "mittenanpassnings-linje" som vissa s-märkta debattörer på sina håll har förespråkat den senaste tiden. I olika tidningar och mejlinglistor.

Konsekvensen av en sådan s-linje skulle nog bara bli att partiet nöjer sig med att vara ett några och 30 procentsparti snarare än det 37-38 %-partis som det borde och rimligen också har utsikter att åter vara. Bara man drar rätt slutsatser av det lika svåra som "onödiga" valnederlag som blev följden av väljarnas dom den 17 september.

Men efter den senaste tidens händelser skulle jag inte bli förvånad om en och annan partibytare i grunden nu ångrar sitt val. Redan nu. Och gradvis kan de bli ännu fler - om oppositionen nu sköter sina kort.
Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home