Wednesday, September 20, 2006

Om möjliga efterträdare till Göran Persson - inget helt lätt val
Ser att man på bl a Aftonbladets ledarsida den 20 september åter igen skriver om Margot Wallström. Har väl personligen kanske inte så stora, men dock vissa, invändingar mot henne. Hon skulle nog kunna bli en hyfsad lösning.
Men jag har en, som jag tycker, tung invändning som jag inte kan se att man hittills berört just alls.
För en oppositionsledare att stå utanför riksdagen är katastrofalt. Titta på Maria Leissner. En oppositionsledare har ingen annan riktigt bra plattform att opponera ifrån än riksdagen. Dessutom skulle regeringspressen göra allt fört att skapa sprickor mellan s-riksdagsgruppens ordförande (ska Britt Bohlin vara kvar då och i praktiken vara oppositionsledare?) och partiets ordförande. Vi ska sikta på ett generationsskifte. Och gärna en kvinna. Men skulle det verkligen funka med Margot med tanke på detta? Tvivlar. Somliga undrar nog också lite: hur bottnar Margot numera i den svenska verkligheten efter alla år i Bryssel? EU är ingen röstvinnare precis bland s-partiets väljare som t ex framgick av EMU-valet 2003 och allt bråk kring tjänstedirektiv och annat.
En annan kandidat som figurerat i bl a annat Aftonbladet är också LO-basen Vanja Lundby-Wedin - om hon nu ens alls på allvar är aktuell. Inte heller hon har någon riksdagstribun. Är det inte då bättre med en kvinna med riksdagsplats som partiordförande? Och som samtidigt förknippas med något nytt och fräscht - som t ex Carin Jämtin?
Det är nog ett bättre namn än t ex Ulrica Messing och "eviga" Mona Sahlin som väl rimligen nu har passerat sitt bäst före-datum??. Eller...? Så när det kommer till kritan kanske det ändå kanske inte - i realiteten - finns så många att tillgå som det ibland påstås.
Funderar
Robert Björkenwall
robert.bjorken@telia.com

PS. Pär Nuder, f d finansministern, lockar alldeles för få - men sin teknokratiska och ofolkliga framtoning. Det är nog i praktiken mera ett val för ett 25 procents- än ett 35 procentsparti. Då är den politiskt mera orutinerade Thomas Bodström ett relativt sett mera gångbart namn.
Men i praktiken kan det komma att visa sig att efterträdarfrågan till avgångne Göran Persson kan visa sig bli långt besvärligare än som medierapporteringen kan ge intryck av.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home