Friday, October 13, 2006

Tyska korrar om svenska valrörelsen

Var häromkvällen med om ett samtal med två tyska korrar i Sverige, Reiner Gatermann från tidningen Die Welt och Gunnar Herrman från Züddeutsche Zeitung, båda korrar i Stockholm sedan flera år. Så här var deras intryck i korthet om svenska valet och hur de valde att rapportera hem i sina respektive tidningar:
1) Man var förvånad i Tyskland över att Sverige med så god ekonomi valde en ny regering.
2) Samtidigt var intrycket att svenska folket tyckte det vara dags att byta och pröva något nytt.
3) Göran Persson var denna gång inte lika drivande och aktiv som i tidigare val och missbedömde dessutom sysselsättningsfrågan. Reinfeldt och alliansen förmådde i sin tur utnyttja detta till sin fördel.
4) Det var i viss mening ett ideologiskt val - moderaterna hade gått och mitten och gjort sig mera "valbara".
5) Svenskarna vill inte byta system utan gillar sitt välfärdssystem men ville ändå pröva något nytt. (Alliansens valseger var inget mandat för något systemskiftet.)
6) I Tyskland är Sverige viktigt i välfärdsdebatten (ex.vis föräldraledigheten, pensionssystemet etc).
7) I Tyskland fanns och finns intresse för vad som skulle hända med de stora statliga företagen vid ett maktskifte - vilka skulle säljas ut och i vilken takt. (Vattenfall är t ex en stor arbetsgivare i särskilt östra Tyskland.)
Kring dessa och andra punkter utspann sig sedan en diskussion och jämförelser gjordes med tyska valrörelser och tyska socialdemokratin, SPD...och CDU. Även tysk fackföreningsrörelse kom med på ett hörn.
De tyska tidningskorrarna var förvånade över att EU spelade praktiskt taget ingen roll i svenska valrörelsen. Inget block ville ha frågan med i valet, var deras bestämda intryck. Men också detta speglar väl vad svenska väljare tycker. Samtidigt som Tyskland dock gärna ser att Sverige blir aktivare i EU - och därmed stärker den nordliga axeln inom EU.
Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home