Monday, October 16, 2006

Nye finansministern mötte hård kritik redan i sin första budgetdebatt i Sveriges riksdag

Nye finansministern mötte hård kritik redan i sin första budgetdebatt i Sveriges riksdag.
I budgetdebatten i Sveriges riksdag den 16 oktober kallade finansminister Anders Borg (m) budgeten en milstolpe och sade att regeringens politik kommer att ge fler människor arbete. Den tidigare finansministern Pär Nuder (s) var dock mycket kritisk.- Varför ska skattesänkningarna betalas av arbetslösa och sjuka? frågade han. Till den del fick han också indirekt medhåll från privatekonomer som analyserat budgeten. "Sämst villkor blir det för de som står utanför arbetsmarknaden", det vill säga studenter, pensionärer och arbetslösa, säger t ex Skandiabankens privatekonom Annika Creutzer.

Finansminister Anders Borg konstaterade i sin presentation av budgetpropositionen för Riksdagen. - Det här är en milstolpe som innebär slutet för epoken Persson och början för epoken Reinfeldt. Det viktigaste för regerigen är kampen mot massarbetslösheten, vilket vi gick till val på. I dag står över en miljon människor utanför arbetsmarknaden, och det måste vi göra något åt, sade Anders Borg som tillade att det kommer att ta tid.- Det kommer att ta tid, och det kommer att fordras en del tuffa förslag och tuffa beslut. Men grundtanken är att det måste löna sig att arbeta. Vi vill återinföra arbetslinjen, sade han.

Inkomstskatterna och förmögenhetsskatten sänks som utlovats vid årsskiftet. En hel del annat dröjer däremot.De borgerliga vann valet på att öka sysselsättningen. Ändå ökar den öppna arbetslösheten år 2007 enligt budgetens prognoser. Regeringen räknar med en tillväxt på 4,0 procent i år och 3,3 procent nästa år. Den öppna arbetslösheten däremot ökar från 5,6 procent i år till 5,8 procent nästa år i, enligt budgetpropositionens finansplan. Hur det går ihop försökte men lyckades inte finansminister Anders Borg fullt ut svara på i riksdagens budgetdebatt den 16 oktober. Lika lite som att klargöra var regeringens rivstart tog vägen. Förklaringen till att arbetslösheten beräknas bli högre nästa år är att den nya regeringen drar ner kraftigt på olika arbetsmarknadsprogram.

Sammantaget dras den nya alliansregeringen ner de arbetsmarknadspolitiska programmen nästa år med 52 000 personer jämfört med år 2006. I stället hoppas den borgerliga alliansen att långtidsarbetslösa ska få jobb genom kraftiga subventioner till de arbetsgivare som anställer dem. Men om inte detta sker, lever regeringen Reinfeldt farligt. Då stiger arbetslösheten kraftigt, trots att de goda tiderna beräknas hålla i sig.

Skattesänkning redan nu men finansieringens genomförande mera oklart När planeringen för den borgerliga alliansen lades fast var det uttalade syftet att gå till val på ett gemensamt valmanifest som gick att genomföra omedelbart efter en valseger. Nu kan man dock konstatera att det misslyckades. Det kommer att dröja innan flera av åtgärderna som ska ge fler jobb kan genomföras. Skattereduktionen för hushållsnära tjänster kommer tidigast 1 juli nästa år.

Detsamma gäller sänkningen av arbetsgivaravgiften för ungdomar. De sänkta arbetsgivaravgifterna som utlovats för delar av tjänstesektorn kan i bästa fall vara avklarade för att sjösättas till andra halvåret 2008. Däremot sänkts inkomstskatten redan från årsskiftet, men regeringen svävar på målet och är långt mera osäker på när finansieringen kan genomföras.

I praktiken blir det dryga 40 miljarder kr stora skattesänkningarna åtminstone delvis ofinansierade från start. Av finansplanen framgår inte när intäkterna från arbetslöshetsersättningen ska försämras eller från när den kraftiga höjningen av egenavgiften ska/kan börja gälla. Att sänka skatten, utan att ta ut betalningen från samma tidpunkt innebär en återgå i gamla borgerliga regeringsförsyndelser och är riskfullt med tanke på vilka budgetunderskott som uppstått när de borgerliga tidigare fått chansen i regeringsställning.

Också på denna punkt möttes den nye finansministern, moderaten Anders Borg av hårt kritik från sin företrädare, socialdemokraten Pär Nuder. Finansminister Borg försvarade försämringarna för de arbetslösa med att arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring.- Därför kommer ersättingsnivåerna att bli något lägre. Vi tror att vår politik med avskaffande av skatter i kombination med andra åtgärder kommer att göra att fler vill arbeta och fler vill anställa.

På detta replikerade f.d finansminister Pär Nuder. "Varför ge sig på de svagaste i samhället?"
- Välkommen Anders Borg och välkommen till politikens vardag. Välkommen att möta de kroniskt sjuka och arbetslösa fattiga som kommer att få det ännu sämre tack vare din politik omsatt i praktiken, inledde Nuder och fortsatte kritiken:- Varför ska svångremmen dras för de svagaste i samhället? Varför ska skattesänkningarna för de som redan har finansiera med försämringar i a-kassan? Den här politiken kommer att göra de redan fattiga fattigare och de redan rika rikare, sade Nuder.

Därmed är skiljelinjerna mellan den nya alliansregeringen under Fredrik Reinfeldts ledning och den socialdemokratiska oppositionens alternativ tydligt utmejslade redan i denna första budgetdebatt i Sveriges riksdag.

En skiljelinje som kommer att bestå också i kommande partiledar och budgetdebatten under 2007 och fram till nästa riksdagsval år 2 010. Utsikterna till samförstånd över blockgränserna är med den här budgeten ytterst små de närmast kommande åren i Sverige. Nära nog allt talar däremot för att motsättningarna kommer att bli hårda och debattklimatet mycket tufft fram till nästa riksdagsval.

Det hade dock inte varit direkt fel om Pär Nuder visat lite mer av det bett i retoriken i valrörelsen som nu framkom i budgetedebatten med Anders Borg. Nu fanns lite mer av den tydlighet som saknades i den alltför "bekväma" och förvaltarmässiga uppläggningen av den socialdemokratiska förlustvalrörelsen.

Mera sånt och svenska folket får uppleva lite mer av tydlighet, ideologisk nerv och skiljelinjer som den lama valrörelsen aldrig riktigt förmådde att ge väljarna. Kanske hade valutgången kunnat bli en annan om detta kommit fram lite mer i god tid före valdagen den 17 september.
ROBERT BJÖRKENWALL
robert.bjorken@telia.com (070-578 61 95)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home