Slutstrid om arbetstiderna inom EU
Ministerrådsmötet den 7 november är sista chansen att lösa frågan. Om ingen uppgörelse nås väntar massrättegångar om främst jourtiden i EG-domstolen i Luxemburg.
Det förslag till ändringar i arbetstidsdirektivet som det finska ordförandeskapet väntas presentera innebär sannolikt att det omdiskuterade undantaget (opt-out) behålls.
I de utkast till kompromiss som cirkulerat har man dock skärpt kraven på de länder som utnyttjar undantaget. På så sätt hoppas man att fler medlemsländer ska lockas att följa grundregeln om högst 48-timmars arbetsvecka, med betydande flexibilitet. Det finns ett starkt tryck på att det undantag som Storbritannien och allt fler länder utnyttjar ska avskaffas. Det står i strid med direktivets mål att främja hälsa och säkerhet på arbetsplatsen. Det innebär också en snedvridning av konkurrensen.
Bakom det synsättet står Europaparlamentet, EU-kommissionen, Europafacket EFS/ETUC och flera medlemsländer. Frågan har kopplats ihop med reglerna för jourtid. Efter ett utslag i EG-domstolen ska all jourtid räknas som arbetstid. Det bedöms leda till orimliga kostnader inom främst sjukvården. Därför vill kommissionen och flera av medlemsländerna mjuka upp just den regeln om jourtiden samtidigt som man tar bort opt out-undantaget.
Europafacket EFS/ETUC vill hålla samman de båda frågorna för att få en heltäckande kompromiss. Frågan berördes också i samband med det sociala toppmötet i Helsingfors (20 oktober). Det finska EU-ordförandeskapet ska också försöka presentera ett nytt kompromissförslag. Men det ser mörkt ut när det gäller att få bort opt out-undantaget.
Inom Europafacket EFS/ETUC bedömer man chansen att den brittiska regeringen ändrar sig som obefintlig. Därmed går förhandlingarna britternas väg och det hela kan sluta med att arbetstidsdirektivet mer eller mindre faller samman. Hela 23 av de 25 EU-medlemsländerna hotas nämligen med att hamna i EG-domstolen för brott mot arbetstidsdirektivet om frågan om jourtidens hantering inte löses.
Även EU-kommissionen uppger sig vilja ha en heltäckande kompromiss. Men också inom EU-kommissionen görs nu bedömningen att undantaget (opt out) kommer att vara kvar, men att villkoren kring denna kommer att ändras.
Ministerrådsmötet den 7 november är sista chansen att lösa frågan. Tyskland, som står på britternas sida och är nästa EU-ordförandeland (första halvåret 2007), har redan sagt att man inte vill ta i frågan. Om ingen lösning nås i november är kommissionen fortfarande bredd att anmäla de länder som bryter mot direktivet till EG-domstolen om man inte kommer överens.
Någon form av kompromiss som alla anser sig kunna leva med är väl vad man kan hoppas på i denna tuffa slutstrid om EU:s nya arbetstidsdirektiv. Vilken blir då Reinfeldts-regeringens linje inför avgörandet den 7 november?
ROBERT BJÖRKENWALL
robert.bjorken@telia.com
0 Comments:
Post a Comment
<< Home