Friday, November 10, 2006

En månad försent nås gamla s-regeringens jobbmål

Observerat
En månad försent nås den gamla s-regeringens jobbmål - och lite "onödigt" var det nog. De lediga jobben har fortsatt öka i rekordtakt månad efter månad under 2006. I oktober månad var 181 000 personer - 4,0 procent - öppet arbetslösa, enligt månadsstatistiken från AMS. Vi får gå tillbaka till 2002 för att hitta en lägre siffra.

Den tidigare socialdemokratiska regeringen stupade med andra ord strax innan mållinjen. Månaden efter valförlusten nåddes målet: den öppna arbetslösheten är nere i fyra procent. Den öppna arbetslösheten var i slutet av oktober fyra procent, rapporterar Ams. Det innebär att det gamla socialdemokratiska målet på fyra procent öppen arbetslöshet nu uppnås, månaden efter valförlusten, som till stor del förklarades med att den sittande regeringen inte lyckats göra tillräckligt för att skapa jobb.

För ett år sedan var den öppna arbetslösheten 5,1 procent. Men den kraftiga minskningen av arbetslösa den senaste månaden beror inte bara på den goda konjunkturen. Ams hann också godkänna 5.000 nya plusjobb under den sista månaden det var tillåtet att godkänna plusjobb. Det innebär att 19.000 personer nu är anställda i så kallade plusjobb i kommunerna. Den nya regerinegn har lovat att den som har ett plusjobb och har fyllt 60 år får fortsätta att ha kvar plusjobbet fram till pensionen vid 65. I slutet av oktober var 181 000 personer öppet arbetslösa. Det är en minskning med cirka 48.000 personer jämfört med oktober 2005.

Det här positiva utvecklingen har skett utan skattesänkningar, utan sämre a-kasseersättning för de arbetslösa eller högre avgifter till a-kassan. Den Reinfeldt-ledda alliansregeringens fattigdomspiska som ska spara 18 miljarder i statskassan och samtidigt berika de som redan har det bäst ställt träder ju först i kraft den 1 januari 2007.

Det är faktiskt den tidigare s-regeringen som nu nått det man lovade i våras - fyra procents arbetslöshet i slutet av året. Fast en månad försent. Och lite "onödigt" kan man också tycka att det var.

Hade s-regeringen tagit i lite mer lite tidigare - med plusjobb och annat - och sjösatt en del ting redan i mitten av 2005 i stället för att vänta till vårbudgeten 2006 hade troligen aldrig Reinfeldts allians fått makten den 17 september och det heller inte blivit en försämring av a-kassan. En regering som suttit länge riskerar ibland - som i detta fall - att bli lite "bekväm" och löper då risken att falla på egna misstag snarare än på motståndarens skicklighet.
Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home