Saturday, November 25, 2006

Observerat apropå regeringens sparpolitik och opinionssiffror

I Temo-mätningen den 24 november har andelen väljare som ger sitt stöd till vänsterblocket är nu 51 procent, mot 45 procent för de borgerliga blocket under moderaten Fredrik Reinfeldts ledning. Socialdemokraterna är det parti som tagit nästan hela ökningen, och nu ett väljastöd som åter tangerar 40 %-strecket (39,9 procent). Den hårt kritiserade a-kasseförsämringen och misslyckandet med några statsrådsutnämningar (Stegö Chilo och Borelius) är sannolikt några viktiga förklaringar till detta så kort efter en valseger unikt stora opinionsfall.

Samma sista vecka i november hade Rapport en långt inslag om Reinfeldt-alliansens besparingar på komvux på 600 miljoner eller motsvarande 20 000 vuxenutbildningsplatser.

Räknar man om enbart den besparingen på hela vår arbetskraft så motsvarar det 150 kr per person av det jobbavdrag som Reinfeldt-regeringen finansierar sin skattesänkning med. Jag undrar om svenska folket verkligen vill ha den här - och andra försämringar som a-kassan, besparingar på arbetsmiljöverket, nedläggningen av arbetslivsinstitutet (också 600 milj.) etc - försämringarna för att få det där jobbavdraget!? Ett jobbavdrag som krymper till nästan ingenting,och för vissa - arbetslösa, studerande som blir arbetslösa etc - blir ett rent minus, när man också tar hänsyn till jobbavdragets nota.

ROBERT BJÖRKENWALL

0 Comments:

Post a Comment

<< Home