Friday, November 24, 2006

Bra diskussion om kvartalskapitalismen

Krönika i NSD 24 november 2006

Bra diskussion om kvartalskapitalismen
Söndagen den 19 november fördes i SVT:s Agenda en högintressant diskussion om kvartalskapitalismen och AP-fondernas samhällsansvar. Företagsledaren Carl Bennet från Getinge och ledamot i Telias styrelse var på nytt ute och varnade för det kortsiktiga kapitalintresset, som representeras av nya "otåliga" riskkapitalister som Christer Gardell och andra som vill in i både Volvos och Telias styrelser.

Främst för att ytterligare öka utdelningarna till aktieägarna och krympa företagens tillgångar på "tålmodigt" kapital för nysatsningar och framtidsbyggande. Kapitalmarknadsminister Mats Odell (kd) deltog också och lät väl närmast som den utpräglat nyliberala marknadsapostel som han så ofta är i sammanhang som dessa. För honom finns knappast några gränser för hur långt han vill gå i utförsäljning av statliga och för statskassan lönsamma företagen. Staten ska inte äga är hans lika enkla som oreflekterade budskap, oavsett om sedan samhällsintresset faktiskt skulle tala för något annat. I studion diskuterade sedan förre Metallordförande Göran Johnsson med Mats Odell.

Det kunde ha blivit intressant - om statsrådet Odell inte varit så förutsägbar och enkelspårig.Medan Odell fortsatte att veva sin redan för länge sedan söndertuggade valrörelseretorik om skatterna som problem för företagandet visade Johnsson på den ansvarskännande och lite längre tänkande svenska fackföreningsrörelsens intresse för att utveckla Sverige som industri- och välfärdsnation. Inte minst så efterlyste han ett aktivare och större ägaransvar från de för kapitalbildningen så viktiga AP-fondernas sida.

Mats Odell hade däremot inget att tillföra - utöver sin gamla vanliga predikan om statliga utförsäljningar och skattekvirr. Knappast några tungt vägande bidrag i en av vår tids stora samhällsfrågor - detta hur långsiktigheten och samhällsbygget ska ges företräde framför spelandet på börsen och aktieägarnas våta drömmar om en snabb (översnabb) vinstmaximering.

Också i det avseendet kan fyra år med Reinfeldts alliansregering innebära stora och svårreparabla skador för Sverige och dess överlevnad som framgångsrik och hyfsat rättvis nation för den närmast överblickbara framtiden.
ROBERT BJÖRKENWALL, frilansjournalist

0 Comments:

Post a Comment

<< Home