Thursday, February 02, 2012

Romney - inte högerkristnas favorit men lär ändå blir Obamas motståndare

(Publicerad i bl a Piteå-tidningen 7 febr. 2012 m fl)

Efter Mitt Romneys färska seger i republikanernas primärval i Florida är det mest sannolika att det är han som får utmana Barack Obama i höstens presidentval. Visst är det troligen, nästan säkert så. Men precis som prof. Erik Åsard, Nordamerikan-expert vid Uppsala universitet tror jag hans utmanare Newt Gingrich – trots en skral kampanjkassa och organisation – ingalunda har gett upp ännu. Han hänger nog kvar kanske våren ut och hoppas på framgångar i kommande primärval i sydstaterna, däremot inte i mellanvästern. Tea Party-isterna, kristna evangelikaner och lågutbildade vita män och kvinnor som gillar vapen och ogillar republikanska partiets etablissemang och deras stöd till mormonen, den stenrike ex-guvernören Mitt Romney. Deras paroll om “vem som helst men bara inte Mitt Romney” ihop med revanschlusta hos högerpopulisten och ex-talmannen Newt Gingrich kommer att ge energi nog att Gingrich nog håller ut ytterligare några månader.

Dessa två – Romney och Gingrich – är också de skickligaste debattörerna i det republikanska utmanarfältet. Det har tydligt framgått av de TV-dueller som dessa två och de mera oskickliga Rick Santorum, Rick Perry och andra på högersidan utkämpat inför hittills genomförda primärval. Nu är det i praktiken bara Romney och Gingrich kvar i racet. Några av de andra har redan kastat in handduken (Herman Cain m fl) och ytterligare någon/några lär göra det rätt snart. Men sannolikt är den kristna högern och Tea Party-isterna ihop alltför svaga för att till slut genom Newt Gingrich kunna vinna över den av dessa så ogillade Mitt Romney. Lägg till detta att Gingrich inte har råd att matcha Romney i TV-annonsering.

Enbart i Florida-valet nu spenderade Romney hisnande 16 milj. dollar (ca 112 milj. sv. kr) mot Gingrich mera blygsamma 4 milj. dollar (28 milj. sv kr) på i huvudsak mot motståndaren riktade negativa kampanjbudskap. Romney har bästa kontaktnätet jämfört med Gingrich när bland förmögna företagare och andra villiga donatorer som stadigt fortsätter att fylla på kampanjkistan. Så resursmässigt och organisatoriskt ligger Gingrich klart i underläge inför kommande primärval i Nevada och efter det i olika sydstater.

Före primärvalet i Florida lyckades Romney inte riktigt komma till sin rätt även i debatterna. Men i Florida gick det bättre. Det som gör Gingrich till en omöjlig kandidat är att han tenderar att kasta fram idéer som inte är särskilt genomtänkta. Det blir på det sättet alltför lätt för Romney att förlöjliga den före detta talmannen.

Rymdindustrin är en viktig arbetsgivare i Florida och Gingrichs plan på att bosätta månen men ingen annan tror på realismen i detta. I ekonomiskt tuffa tider kunde Romney däremot övertyga även många konservativa väljare om att han har fötterna stadigare på jorden då han bryskt avfärdade tanken på en månkoloni som i framtiden kunde bli USA:s 51:a delstat. Även om Romneys seger var övertygande, kom den kanske lite för lätt. Motståndarnas åsikter är så extrema att få seriösa republikaner tror att någon enda, utöver Romney, på allvar förmår utmana Obama i valet i november.

Sett med republikanska ögon är Romneys styrka – också jämfört med den mera grovhugget populistiske Gingrich - som republikanernas banerförare att han tror på partiets ideologi. Han inte bara talar om marknadsekonomin utan har själv spekulerat till sig riktigt stora pengar som riskkapitalist. För dessa kapitalinkomster betalar han bara 14 procent i skatt, mindre än sin egen sekreterare på sin inkomst. Så de som – i likhet med Obama och andra – höjer sin kritiska röst mot börsmäklarna på Wall Street har nog mycket lättare att få gehör hos demokraterna än hos republikanerna, detta oavsett hur missnöjda amerikanska väljarna annars är med ekonomin och arbetslösheten i stort i USA.

I USAs fjärde största delstat Florida fick Mitt Romney latinorösterna – exilkubaner och andra - genom att hålla relativt tyst i invandringsfrågan. För fyra år sedan var det uppenbart att John McCain var en mera invandrarvänlig kandidat och Romney satsade då främst på de invandrarfientliga väljarna och förlorade då republikanska racet mot McCain. Nu har han insett att det inte går att vinna presidentvalet utan latinoröster, och därför är invandringsfrågan inte lika aktuell för honom den här gången. Särskilt inte som latinoväljarna misstrodde Newt Gingrichs försök att utmåla sig om deras uppriktiga vän.

Visst, Mitt Romney får fortsätta slåss ett tag till mot Gingrich. Men trots att Romney inte är de kristna högerväljarnas förstahandsalternativ så lär de till slut nödgas nöja sig med en mormon som republikanska utmanare till Obama och möjligen sedan kanske i en del fall vara så omotiverade att stannar hemma i november.

Någon stor entusiasm känner republikanerna ändå inte speciellt med tanke på att de inte heller riktigt tror att Romney - som själv som guvernör på sin tid införde en sjukvårdsreform i Massachusetts - är den som på det effektivaste sättet kan ifrågasätta Obamas sjukvårdsreform (av republikanerna i hattermer betecknad som “Obama-care”). En av flera valfrågor som republikanerna använder för att försöka klara av sin målsättning att göra Obama till en “en-perioders-president”.

Kommer de då att lyckas? Troligen inte. Men det kommer nog att ändå bli ett mera jämnt race nu i november än fallet var för fyra år sedan när John McCain stod för motståndet.

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home