Sunday, January 22, 2012

Juholt fick aldrig en ärlig chans men gjorde också själv vissa misstag

Det var i mångt och mycket medierna som som starkt bidrog till att Håkan Juholt tvingades avgå som S-partiledare den 21 januari. Men det var inte bara medierna som fällde honom, men det är när allt kommer omkring en avgörande förklaring. Visst gjorde han också - p g a orutin och en del småslarv - sina misstag, absolut så. Men de blåstes upp till orimliga proportioner i medierna. Särskilt så när det fanns ett inte obetydligt antal ränksmidare och i medierna anonyma informatörer som löpande "matade" olika journalist med rykten och olika underlag som grund för nya löpsedlar.

Sammantaget gjorde det här att Juholts uppgift att leda partiet blev en hart när omöjlig uppgift. Gradvis växande svårigheter att leda ett parti som i växande grad inför öppen ridå visa upp personträtor och ideologiska sprickor längs höger-vänsterskalan är så starka. Och lördagen den 21 januari 2012 - efter tio månader - tog hans ledarskap slut på en kort pressträff i hans hemkommun Oskarshamn. Därmed hade krypskyttarna i allians med media vunnit - och sextontaggaren var fälld.

Möjligen kommer - men vem vet säkert - Håkan Juholt att bli den siste utpräglade folkrörelsepolitikern i ledningen för det socialdemokratiska partiet. Vem som nu följer efter honom i detta svårt sargade parti - den värsta krisen i s-partiet sedan 1917 - som ny partiledare återstår att se.

Men ska den nya - vem det nu än blir - ha ens skuggan av en chans att överleva i ledarrollen krävs en person med förmåga att samla och ena en just nu svårt krisande organisation. Vem denne någon blir vet ingen i nuläget. Dock borde de som som genom sitt interna krypskytte starkt bidrog till Juholts fall inte tillhöra den kategori som nu kan komma ifråga som ny
S-ledare.

Många kommer dock att sakna Juholts person och retoriska styrka i partiledardebatterna och duellerna med den allt mera självgode och i nu till allt högre tal av arbetslöshet och växande klassklyftor passive och tillbakalutade statsministern Fredrik Reinfeldt.

Juholt fick tyvärr egentligen aldrig någon ärlig chans att visa vad han gick för som S-partiledare. Mediedrevet i kombination med det ihållande krypskyttet internt samt några egna misstag satte stopp för detta. Onekligen lite trist.

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home