Monday, December 12, 2011

Den amerikanska drömmen förverkligas bäst i Skandinavien

Observerat om den amerikanska drömmen möjliga förverkligande:

Igår var jag hela dagen ute med en amerikansk sociologiprof. David Ashley – faktiskt född i London så han kan även Storbritannien bra – och snackade med honom när vi var runt i stan och på Vaxholmsbåten ut på en tur i en vinterkulen skärgård.

Vi jämförde förhållanden i USA och Sverige för normala inkomsttagare resp. extremt rika (de snuskigt rika sista procenten). Slutsatsen var dock klar: den amerikanska drömmen förverkligar medelklassen och vanliga löntagare bäst i Skandinavien.

I USA har den drömmen sedan länge varit en illusion. Och perspektivet är ännu dystrare, ansåg han (liksom ekon. prof. Paul Krugman och andra). När man lägger ihop vad medelklassen – utöver skatt – även måste betala för sina försäkringar,sina barns collegeutbildningar (kostar aldrig under 35 tusen per termin) etc så är vårt gemensamma skattefinansierade välfärdssystem bättre och samtidigt effektivare (som andel av BNP). Det är, sa han, direkt korkat, om när här i Sverige börjar skicka ut sånt på marknad. “Transaktionskostnaderna” blir högre och slöseriet större, fler ska tjäna på det i flera olika led - och många fler hamnar mellan stolarna och får ingen vård och omsorg alls för att de inte har råd. Och drabbas du av en svårare sjukdom så är din ekonomi körd och du tvingas sälja det hus du köpt och står på bar backe.

Jag minns hur Don Vial på Public Utility Commission i Kalifornien redan vid mitten av 90-talet sa till mig när jag var där: bygg gemensam infrastruktur för bredband, mobiltelefoni, inte en massa parallella nät – och bygg i stället det gemensamma med
full täckning i hela landet. Konkurrens ska ni i stället ha på tjänsterna (trafiken på det gemensamma nätet) – högre upp i värdekedjan. Det blir både billigare och samtidigt effektivare. Men i media – allt mera ytligt fungerande – och olika lobbyister kan däremot få folk att tro nåt annat. Gå inte på sånt, var Don Vials råd då och var ungefär vad prof. Ashley sa till mig igår när vi pratade om olika ting en hel dag i Stockholm och i skärgården. Vem som egentligen pratar i nattmössan kan verkligen diskuteras.

Att lägga ut pensioner och så helt på aktiemarknaden är rena hasarden, sa Askley också igår och drog en rad konkreta exempel på hur folk trott sig få en fin pension på ålderns höst men sedan står där nästan utan tillgångar alls och nödgas sälja sitt hus till underpriser för att klara sig.
Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com

PS. Prof. Askley är i samma ålder som jag, gift med en i kinesiska och har rest mycket i världen, bl a Kina och andra delar av Asien och så. Hade just nu ett samarbetsprojekt (internationellt bokprojekt) med bl a en britt och en forskare vid Åbo univ. i Finland (han kom från Åbo till Sthlm när jag mötte honom här för en dag i går söndag). Sociologiprof. Ashley hade svårt att förstå att svenskarna skulle vilja rösta bort sitt nuvarande goda system och ersätta det med marknadslösningar – också på välfärdsområdet. Kan man verkligen “lura” dem till sånt genom olika PR-trix och propaganda???, undrade han när vi skiljdes igår.

Intressant läsning, den där mejlkonversationen mellan författaren Jerker Virdborg och Håkan Juholt som gick över flera sidor på DN kultur igår söndag. Tankeväckande, intressant. Roligt med politiker som hämtar kraft och inspiration från kulturen!

I 2011 års julölsprovning – har vi haft i 17 återkommande år nu – så enades vi 10 som var med i fredags att Jämtlands julöl var bäst i år och Oppigården från Hedemora kom tvåa och Ayinger Winter-Bock från Tyskland kom trea av de tio-talet vi provade!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home