Friday, November 21, 2008

Lyssna på Paul Krugman

Ledarkrönika i NSD 21 november 2008

Lyssna på Krugman

Nobelpristagaren i ekonomi, Paul Krugman, skriver regelbundet, läsvärt och klokt i New York Times. Hans råd till den tillträdande amerikanske presidenten Barack Obama i nuvarande hårda krisläge kan sammanfattas så här: Analysera noggrant hur mycket stimulanser ekonomi behöver. Lägg sedan till 50 procent.

Mer utvecklat handlar det - i Franklin D Roosevelts New Deal-anda - om att sätta igång att bygga vägar och järnvägar och annat liknande, som redan är färdigplanerade.

"Där kan man sätta spaden i jorden direkt", säger Krugman.

Det vore inte så dumt om även Anders E Borg - han med ringen i örat som bestämmer i svenska finansdepartementet - som ju säger sig styra med hjälp av läroböckerna också kunde lyssna på det rådet i dessa, jobbmässigt och ekonomiskt, allt bistrare tider.

Nu är det för övrigt tredje gången som vi har en period med borgerliga regeringar som för otur med sig när det gäller jobben och ekonomin. Först hade vi Fälldin-åren under 1970-talets andra hälft, sedan de misslyckade Bildt-åren 1991-94.
Nu ser också Reinfeldt-ministären ut att köra Sverige i diket. Åter stundar massarbetslöshet och ekonomiska vargatider.

Som alltid sätts det goda sjömanskapet och ledarförmågan på prov i hårt väder, inte när det råder solsken och behaglig medvind i seglen.

Robert Björkenwall frilansjournalist, f d mångårig presschef i Seko robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home